Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pirelli hrozí odchodem z F1

Pirelli hrozí odchodem z F1

Dodavatel pneumatik ještě stále nemá smlouvu na rok 2014.

Pirelli hrozí odchodem z Formule 1, pokud nedostane smlouvu na rok 2014. Jednání mezi italským výrobcem pneumatik a týmy o nové smlouvě se v poslední době zastavilo a podle Pirelli se krátí čas pro výrobu gum, které by plně odpovídaly novým pravidlům pro další sezónu.

Sportovní ředitel Pirelli Paul Hembery ve čtvrtek v Monaku řekl, že v případě, že se záležitost rychle nevyřeší, čelí F1 "velmi vážné situaci", protože jeho společnost už nebude schopna dodat nové pneumatiky včas.

"1. záři jsme chtěli týmům sdělit vše co potřebují vědět o nových pneumatikách, ale teď už jsme v polovině května. Dokážete si představit jak je to absurdní, když ještě nemáme podepsanou smlouvu. Možná už tady nebudeme..."

Pirelli už se zřejmě dohodlo s Berniem Ecclestonem, ale od FIA zatím o záměru podepsat nový kontrakt nepadlo ani slovo. Mimoto, pokusy o Pirelli o dokončení smlouvy byly zmařeny několika týmy, které nejsou ochotny akceptovat nové podmínky, které dodavatel nabízí.

Vedení Pirelli již stanovilo konečný termín, do kterého potřebuje znát odpověď. I když Hembery odmítl datum prozradit, řekl, že týmy by se již měly probudit, pokud má jeho společnost v F1 zůstat.

"Vždycky jsem říkal, že interní termíny nebudeme prozrazovat, ale už začíná být příliš pozdě. Věc je vážná, protože změny pro příští rok jsou značně rozsáhlé. V tomto sportu je potřeba dělat rychlá rozhodnutí, protože kromě toho, že v F1 máme fixní zdroje, musíme také odvést technickou práci. Změny jsou tak dramatické, že budeme muset pneumatiky znovu vyvinout, což vyžaduje čas, takže čím déle bude tato nejistota trvat, tím víc bude náš úkol nemožný. Přijde čas, kdy už nebudeme schopni to stihnout."