Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pirelli: Chybu jsme neudělali

Pirelli: Chybu jsme neudělali

Dodavatel pneumatik trvá na tom, že pravidla neporušil.

Pirelli trvá na tom, že test pneumatik v Barceloně byl zaměřen na vývoj pro rok 2014, nefavorizoval Mercedes a využití letošních aut nebylo na jeho vyžádání. Nový mezinárodní tribunál FIA nyní zvažuje protesty proti Mercedesu a Pirelli poté, co v Monaku vyšlo najevo, že 1000 km testování provedli Lewis Hamilton a Nico Rosberg s letošními vozy.

Předpisy F1 umožňují týmům pomáhat Pirelli s vývojem, ale ne s vozy závodící v aktuální sezóně.

Pirelli v pátek vydalo prohlášení, že Mercedes, který degradací pneumatik letos trpí více než konkurenti, nemohl mít z testu žádný prospěch, protože pneumatiky nebyly relevantní pro aktuálně používané pryže. Pouze jedna z dvanácti pneumatik byla testována na strukturální změny kvůli prevenci delaminace, ale většina kilometrů byla zaměřena na rok 2014.

"Pirelli v rozvojovém testování provedeném v roce 2013 neupřednostňoval žádný z týmů, jako vždy se chovalo profesionálně, transparentně a v absolutní dobré víře.", uvádí se v prohlášení.

"Použité pneumatiky nebyly ze současného šampionátu, ale patřily k sortimentu těch stále vyvíjených pneumatik pro případ prodloužení smlouvy o dodávkách na další sezóny. Dále žádný z testů nebyl proveden za účelem vylepšení konkrétních vozů, ale pouze za účelem testování pneumatik pro budoucí šampionáty. Využití Mercedesu byl výsledek přímé komunikace mezi FIA a týmem samotným. Pirelli nepožádalo o vůz z roku 2013. Pneumatiky, které budou týmy testovat ve volném tréninku v Montrealu nebyly použity nikdy předtím."