Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Podívaná, kterou by si nikdo neměl něchat ujít

Podívaná, kterou by si nikdo neměl něchat ujít

Sonoma Raceway

Šestnáctý závod sezóny NASCAR Sprint Cup znamená i návrat na klasické tratě. Sonoma Raceway patří mezi stálice letní části závodního kalendáře a díky pravotočivým zatáčkám by se dalo říci, že jde o jeden z vrcholů roku této zámořské série.

Ačkoliv závodiště bylo uvedeno do provozu již během roku 1968, jezdci NASCAR si našli volný víkend až v sezóně 1989, kdy Sonoma Raceway uměle nahradila místo v kalendáři po zaniknuvší klasice Riverside Raceway. První závod vyhrál legendární Ricky Rudd, který společně s Rusty Wallacem a Jeffem Gordonem tvořili na této (a ve Watkins Glen) trati statistiky, které je a bude těžké překonat.




Trať leží severně od San Franciska nad zátokou San Pablo Bay. Za dobrého počasí lze dohlédnout na mrakodrapy centra města nacházející se necelých 35mil od nejvyššího bodu dráhy. Ta má hned několik variant včetně čtvrtmíle pro americké dragstery. Sonoma Raceway, tedy část kterou využívá série NASCAR, měří 1,990míle, čítá celkem 10 zatáček a vyznačuje se neustálým stoupáním či klesáním. Nachází se zde několik “slepých” zatáček - trať je známá i tím, že zde prakticky nenajdete rovinku. Sonoma Raceway je i jedna ze tří tratí, která ve svém názvu nesla jméno hlavního sponzora (Infineon Raceway).

Do dnešních dnů Sonoma Raceway přivítala celkem 32 závodů nejvyšší soutěže NASCAR. Mezi největší favority se každoročně řadí Jeff Gordon, který zde drží rekordy téměř ve všech tabulkách - 5vítězství, 12xTop5, 16xTop10 - ve vedení strávil 450 kol. V posledních letech ale nesmíme zapomínat na “přespolní” závodníky - Juana Pabla Montoyu a hlavně Marcose Ambroseho, který na svém kontě má několik vítězství (Sprint Cup a Nationwide Series) ze druhé klasické trati nedaleko Watkins Glen. Minulý rok zde zvítězil Clint Bowyer, který stejně jako ostatní zatím marně stíhá bodový náskok zatím vedoucího Jimmieho Johnsona.




Muž s číslem #48 se na klasických tratích kupodivu trápí. V Sonomě si do dnešních dnů vyjel průměrný dojezd 13.8. Na své první a zatím jediné vítezství na tratích Sonoma/WatGlen čekal dlouhá léta až do sezóny 2010, kdy dokázal projet jako první cílem na trati v severní Kalifornii. Nabízí se tedy šance pro soupeře, alespoň upravit jeho velice slušný bodový náskok. Johnsnova forma v Sonomě si ale v posledních letech udržuje laťku hodnou pětinásobného šampiona. Od roku 2010 dojel nejhůře 7.

Díky vyjímečnosti závodu na trati Sonoma Raceway, se ve startovním poli ukáží i na závody NASCAR nezvyklá jména. Mezi tradiční specialisty na klasické tratě se řadí Ron Fellows, Boris Said (který letos bude bohužel chybět) a dobře známý Jacques Villeneuve, který osedlá vůz s číslem 51.

Pro české fanoušky zámořské série NASCAR (kteří jsou na iNETu jako doma) tu během sobotního večera bude přichystán další hřeb letošní sezóny. Série NASCAR Nationwide Series totiž zavítá na jednu z nejkrásnějších tratí USA, na Elkhart Lake nebo-li Road America. Oba závody budou podporovány sérií ARCA (Elkhart Lake) a západní částí NASCAR K&N Series (Sonoma).

Nedělní závod bude odmávnut po deváté hodině a zelenou vlajku si do ruky tentokrát vezme legendární Darrell Waltrip, který v Riverside vyhrál pět závodů.