Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Propršený závod, na který se vyplatilo čekat

Propršený závod, na který se vyplatilo čekat

Kentucky Speedway

Sedmnáctý závod série NASCAR Sprint Cup se dočkal nepříznivého počasí, celý čtyřsetmílový kolotoč byl tedy odstartován až během dalšího dne - tedy během nedělního podvečera (našeho času).

Pole-position si po 12. ve své kariéře vyjel Dale Earnhardt Jr., který tak zároveň určil nový traťový rekord. Předpověď počasí byla stále na pováženou. Mělo opět pršet a hrozilo tak opětovné přesunutí závodu na další den.

Díky dešti z předchozího dne byla na 31. kolo připravena tzv. competition yellow. Hned ze začátku závodu se tedy jezdci dočkali prvního závodu na boxové komunikaci. Ten vyhrál miláček publika Dale Earhnardt Jr., který stále hledá cestu zpět na tolik vytouženou Vicotry Lane. Jeho snažení se, se mírně zbrzdilo poté, co společně s Jimmiem Johnsonem trefili část utržené pneumatiky z vozu Danny Hamlina - ten už vědom si problému se tou dobou pohyboval na cestě směr pit-lane.

Pro Danny Hamlina to bohužel nebyl poslední problém. Ve 147. kole - opět díky prasklé pneumatice - namířil svojí jedenáctku směr lemující zeď - jeho návrat zpět na postupové pozice do Chase for the Cup utržil další velkou ránu.

V 39. kole se po první žluté fázi roztočil na protilehlé rovince Kyle Busch. Nezvládl výjezd ze druhé zatáčky a málem se sebou strhnul i Jeffa Gordona - který si tak určitě vzpomněl na smolný závod z Michiganu. Následovala další žlutá fáze, další restart.




Tentokrát se “vyznamenal” náš oblíbenec Kurt Busch. Jeho průjezd zatáčkou na cílové rovince se ukázal jako špatný nápad, rychlý návrat do dráhy poznal velice tvrdě Brad Keselowski, kterého Busch popostčil. Keselowski se stal pouhým divákem, když se vracel zpět na trať v první zatáčce už nemohl nic udělat. Postupně do něj narazil Greg Biffle a Dave Blaney s Travisem Kvapilem. Následovala dokonce fáze červená, bylo potřeba upravit SAFER.

Režie si tu a tam všímala i Kasey Kahne, který navzdory tomu, že letos na středně dlouhé trati nezvítězil, výsledky stále přinášel. Až na “smolný” Texas, kde dojel na 11. místě, se vždy umístil na druhé pozici. Tzn. druhý dojel v Las Vegas, Kansasu a na oválu nedaleko Charlotte. Pokud jde o televizní stanici TNT, jejich práce bohužel není mezi fanoušky moc oceňována. Zejména Kyle Petty svými výroky tu a tam rozezlí i samotné americké publikum. Příští týden se však jede poslední závod, který spadá pod hlavičku TNT. Poté do služby nastoupí pánové z EPSN/ABC.




Ve vedení se postupně vystřídali Matt Kenseth, Carl Edwards a pětinásobný šampión Jimmie Johnson. Druhá polovina závodu se nesla ve velice klidné náladě. Vzrušení se dostavilo 26 kol před koncem, kdy se o zeď opřel Brian Vickers - jezdec, který před několika lety prodělal operaci srdce a mezi jeho koničky se mimojiné řadí i skydiving.

Následovala další žlutá fáze a pravděpodobně poslední zastávky v boxech. Další sprint na pit-lane vyhrál opět Jimmie Johnson, který toho dne ve vedení strávil 182 kol. Druhý byl zatím neviditelný Joey Logano, třetí už Jeff Gordon, který se během jednoho přerušení chytil do jednokolové propasti. V první řádě se však objevil Matt Kensett, který si od mechaniků poručil pouze o další porci paliva.




Restart byl pro Jimmie Johnsona další, na který nebude chtít vzpomínat. Zelená vlajka se pro Johnsona ukázala ve vzduchu o desetinku sekundy později, resp Jimmie Johnson opět zareagoval jinak než všichni ostatní (v Doveru byl během posledního restartu rychlejší, v Michigan opět pomalejší). Joey Logano, který restartoval za Johnsonem chtěl využít situace, najel si pod číslo #48. Následoval blok ze stran Jimmieho Johnsona a nevyhnutelný kontakt. Johnson se dostal do smyku, a jak je jeho tradicí, vyhnul se všem a všemu. Chad Knaus následně poskakoval ve svém boxu a požadoval penalizaci vozu s číslem 20 (Joey Loagono). Ta se však nekonala.

Johnson se tedy rázem ocitnul na 22. místě. V první řadě se tentokrát společně s Mattem Kensethem ukázal navrátilec Kyl Busch. A šlo opět o velice divoký restart. Clint Bowyer i Joey Logano s Jeffem Gordonem vytvořil čtyř-řad hned do první zatáčky. Vedení si ale Matt Kenseth udržel. Do konce zbývalo 16 kol.

Jimmie Johnson se během několika kol dostal až na 11.místo. Ve předu však Matt Kenseth unikal Clintu Bowyerovi a Jamie MacMurraymu. Čtvrtý kroužil Joey Logano a pátý pak Kyle Busch, kterému se rovněž nepovedl poslední restart.

V závěrečných pěti kolek výrazně zrychlil muž s číslem 1, který se tak dostal před Clinta Bowyera a dosti okatě se dotahoval na vedoucího Kensetha.

Ten však nakonec ubránil svůj náskok a i díky skvělé režii boxových zastávek si dojel pro své 28. vítězství.

Další závod je na programu příští sobotu. Opět půjde o noční závod, tentokrát se bude jednat o návrat na Floridu - čeká nás Daytona International Speedway.