Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Martini se jako hlavní sponzor Williamsu vrací do F1

Martini se jako hlavní sponzor Williamsu vrací do F1

FW36 zřejmě bude vyveden do slavných barev.

Martini, jeden z nejznámějších sponzorů v motorsportu, s největší pravděpodobností přinese své bílo-modro-červené zbarvení letos zpět do Formule 1, když se od letošní sezóny stane titulárním sponzorem týmu Williams.

Po měsících spekulací, podle kterých by se Martini mohlo stát hlavním sponzorem Williamsu, zdroje oznámily, že bylo dosaženo dohody, podle které bude letošní model FW36 oblečen do barev této značky.

Pokročilá stádia jednání byla patrná již tento týden, kdy se na internetových stránkách pro fanoušky Williamsu objevilo k prodeji triko vyvedené do zbarvení Martini.

Naposledy se tento výrobce italského vermutu ve Formuli 1 objevil v roli sponzora mezi lety 2006 až 2008, kdy byl jedním ze sponzorů Ferrari. To ovšem byla na rudém voze umístěna pouze malá loga společnosti.

Podle informací Autosportu Martini předtím, než se rozhodlo spojit své síly s Williamsem, vyjednávalo také s předními týmy jako McLaren a Ferrari.

Martini však nakonec podlehlo lákavé nabídce týmu, který se nově bude jmenovat Williams Martini Racing. Jedním z rozhodujících faktorů přitom byla příležitost vyvést celý vůz týmu do barev Martini.

Detaily o novém zbarvení vozu zatím stále nebyly zveřejněny a nelze očekávat, že se tak stane do doby, než tým nevyřeší rozložení dalších sponzorů na svých vozech. Tento týden byla rovněž oznámena dohoda s pojišťovnou Genworth a v brzké době by mělo dojít také k uzavření smlouvy s firmou Petrobras.

Ze strany Williamsu nebylo o Martini vydáno žádné oficiální oznámení a tým odmítl situaci komentovat.

Tým z Grove však již dříve několikrát oznámil, že oficiální zbarvení vozu pro letošní sezónu bude představeno ještě před prvním závodem v Austrálii.

Poprvé se Martini Racing ve Formuli 1 představil v roce 1972 s týmem Tecno. Partnerství však netrvalo dlouho a Martini opustilo Formuli 1.

V roce 1975 se však vrátilo coby hlavní sponzor Brabhamu. Jeho ikonické zbarvení na bílém podkladu pak dosáhlo celosvětového ohlasu.

Martini se po sezóně rozhodlo změnit podklad z bílé na červenou a v roli sponzora Brabhamu zůstala společnost až do konce roku 1977.

Pro sezónu 1979 se Martini přesunulo k Lotusu. Tam však již nemělo tak výsostné postavení jako u Brabhamu a nemělo proto možnost do svých barev zahalit celý vůz.

Po neúspěchu se tak Martini podruhé stáhlo z Formule 1 a vrátilo se až v roce 2006 jako menší sponzor Ferrari, když se jeho loga objevila na nose vozu.

Kromě Formule 1 byly slavné barvy Martini k vidění ještě ve sportovních a cestovních vozech. Nejznámější je však zřejmě jeho spolupráce s Lancií v rallye.