Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner: Newey zcela neodchází

Horner: Newey zcela neodchází

Bude nadále součástí RBR, chystají však něco nového.

V Kanadě se opět naplno rozhořely diskuse i spekulace na téma budoucnosti Adriana Neweyho. Trochu více světla do situace vnesl Christian Horner. Newey zůstává součástí Red Bullu, i když…

Adrian Newey prý s vámi podepsal novou smlouvu, ale stahuje se do ústraní a už se nebude podílet na každodenním dění v týmu. Co to pro váš tým znamená?

Máme novou dohodu. Adrian neopouští náš tým, přechází však do role mentora a poradce, takže nám bude stále nablízku. Naše skupina neustále roste a vyvíjí se a pro Adriana je vzrušující, že se může zapojit i do dalších projektů. Ve skutečnosti nás čeká skvělá budoucnost a Adrian zůstane součástí týmu ještě mnoho let.

Newey byl ale jedním z vašich nejdůležitějších lidí. Kdo přebere jeho každodenní povinnosti? Hledáte nového člověka, nebo si jeho práci rozdělí celá skupina lidí?

Adrian bude nadále přispívat, kontrolovat i radit celému týmu. Nadále má u nás své místo, také má ale zájem o jiné projekty. O těch vám více prozradíme ještě v průběhu tohoto roku. Máme silný tým a nepotřebujeme Adriana nahradit někým jiným.

Když Newey opouštěl Williams a McLaren, slyšeli jsme podobná prohlášení…

Nás ale Adrian neopouští. Nadále se bude věnovat výkresům, nadále ho budeme vídat v Milton Keynes a určité procento jeho času zůstane vyhrazené pro tým Formule 1.

Zůstáva tedy Newey odpovědný za přípravu vozu pro příští sezónu?

Přesně tak.

Když říkáte, že se Adrian chystá zapojit do dalších projektů, myslíte něco jako jachty nebo lety do vesmíru?

Adrian možná něco z toho udělá i na vlastní pěst, při něm člověk nikdy neví. O našich projektech se však dozvíte koncem léta.

Někteří lidé tvrdí, že je Neweyho frustrovaly současná pravidla, že je ve Formuli 1 už příliš mnoho pravidel omezujících aerodynamiku a nedá se přijít se žádným velkým nápadem.

Adrian strávil v F1 již 26 sezón a neměl ani rok volna. Náš sport ale ani teď neopouští. Přijme nové výzvy, ale zůstává součástí Red Bull Racingu.

Kdyby ale do projektu Formule 1 nadále vkládal celé své srdce a duši, neudělal by krok vzad.

Myslím, že je prostě ve fázi, kdy potřebuje nové výzvy. Proto brzy ohlásíme několik nových společných projektů. Ale jak už jsem řekl, nadále bude zapojen do týmu Formule 1. Máme v technickém oddělení spoustu skvělých lidí, kteří bývají neprávem prohlíženi a všichni budou moci nadále čerpat z Adrianových bohatých zkušeností. Nemáme v plánu jmenovat nového technického ředitele, což mluví samo za sebe.