Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 zvažuje pevné restarty

F1 zvažuje pevné restarty

Po odchodu SC se vozy seřadí na startovní rovince.

Podle informací Autosportu zvažují představitelé Formule 1 zavedení pevných restartů, které by následovaly vždy po výjezdu bezpečnostního vozu. Cílem tohoto opatření má být zlepšení show a udržení diváků u televizních obrazovek i během přerušení závodů.

Současná pravidla dávají výhodu do rukou vedoucího pilota, který po odchodu bezpečnostního vozidla sám určí, kdy dupne na plyn a závod tak restartuje, aniž dal soupeři za sebou šanci zaútočit. Při opakování pevného startu by nepochybně došlo k mnohem většímu množství změn v pořadí a šanci získat pozice by opět dostali i jezdci s pomalejšími vozy.

O návrhu prý tento víkend diskutují členové Komise F1, pravidlo by mělo v platnost vstoupit od začátku sezóny 2015. Zdá se, že není v plánu zrušit samotnou jízdu se bezpečnostním vozidlem. Jezdci předjetí o kolo dostanou, tak jako v této sezoně, možnost předběhnout bezpečnostní vozidlo. To opustí trať a jezdci zaujmou pozice na startovním roštu. Následně proběhne stejná procedura jako při startu velké ceny. Samozřejmě bez zahřívacího kola, které nahrazuje jízda za safety carem.

V případě, že Komise F1 toto pravidlo opravdu odsouhlasí, bude ho muset ještě potvrdit World Motor Sport Council, který se setká příští týden v Mnichově. Ten ale zpravidla odsouhlasí všechno, co mu prezident FIA předloží.