Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Rosberg: Minulost už nezměním

Rosberg: Minulost už nezměním

Rozhovor s Nicem Rosbergem

Nico, máš nějaký plán, jak otočit věci ve tvůj prospěch? Na Hamiltona ztrácíš 17 bodů, nebude jednoduché to smazat…

Plán? Zda mám nějaký plán? Ve hře je ještě 100 bodů a z tohoto úhlu pohledu se 17 bodů nezdá být mnoho. Vše je ještě otevřené. Mým plánem je plně se koncentrovat a naplno zaútočit! Ve skutečnosti je to velmi jednoduchý plán, žádná složitá strategie ani psychologické hry.

Snažíš se identifikovat důvody, proč se ti v poslední době moc nedaří?

Nikdy se neohlížím zpět. Minulost už nelze změnit, takže jak už jsem řekl, jsem tady a jsem připraven útočit! Těším se na poslední tři závody a důležité je, že si toto období užívám. Nemůžete vědět, jakým směrem se vyvine boj o titul, počítá se jen to, co je tady a teď.

Říkáš, že nejsi typ člověka, který by s lítostí hleděl do minulosti, ale nejsi trochu naštvaný, když si vzpomeneš na závod v Soči? Kdyby si před první zatáčkou začal brzdit o metr či dva dříve, mohl si se dostat před Lewise a to by asi změnilo i pořadí v cíli.

Samozřejmě, že jsem po závodě zuřil, ale je třeba vidět také pozitiva. V jednu chvíli jsem si nebyl jistý, zda vůbec získám nějaké body. Druhým místem jsem minimalizoval škody, takže jsem se rychle zbavil negativních myšlenek a vyčistil si hlavu.

Již od roku 2010 si jednou z důležitých osobností týmu Mercedes. Bylo by pro tebe těžké, dívat se jak titul získá někdo, kdo přišel mnohem později a nepomáhal tým budovat od základů?

Jsem velký optimista a na takové věci nemyslím. Navíc, moje přítomnost v týmu od roku 2010 nemá mnoho společného s naším letošním bojem o titul.

Lewis se často nechá ovládat emocemi, zatímco ty jsi rozvážnější a vypočítavější. Je "rozvážnost" tvou výhodou?

Netuším. Upřímně, vůbec nemám chuť filozofovat na téma jeho silných a slabých stránek. Oba máme své silná a slabá místa.

Máš pocit, že toto je tvoje životní šance? Nemáš strach, že to zpackáš?

Ne, vůbec ne. Vím, že Mercedes bude vpředu celé roky. Opravdu tomu věřím, takže toto není moje jediná šance získat titul. Ale snažím se ze sebe dostat všechno. To je samozřejmé, protože chci vyhrát a právě teď mám šanci.

Sebastian Vettel pravděpodobně v sobotu vůbec nenastoupí do kvalifikace, protože tak či onak bude muset v neděli startovat z boxové uličky a na jeho kvalifikačním čase tedy vůbec nezáleží. Ale je úřadujícím mistrem světa a fanoušci mají právo ho vidět. Co si o tom myslíš ty?

Je to zvláštní situace. Nikdo s takovým scénářem nepočítal, pro takovou situaci nemáme žádné pravidlo. Jsem si jistý, že se to bude řešit.