Novinky

  • 25.07.2024 Neutral Ivana Ulmanová po 18 letech končí ve vedení Automotodromu Brno

  • 25.07.2024 Good Esteban Ocon bude v příští sezoně působit v týmu MoneyGram Haas F1

  • 25.07.2024 Bad Verstappen kvůli motoru přijde o 10 míst na startu VC Belgie

Facebook Instagram

Není Texas jako Texas, část první.

Není Texas jako Texas, část první.

Texas Motor Speedway

Tento víkend se v Texasu jede velká cena USA na novém okruhu Curcuit of the Americas. První řadu si pro sebe jako vždy zabrali pánové Nico Rosberg a Lewis Hamilton, mezi kterými se s největší pravděpodobností rozhodne o držiteli letošního titulu. Není však Texas jako Texas.

Jeden z nejrychlejších oválů Severní Ameriky - Texas Motor Speedway - totiž tento víkend hostí jeden z posledních závodů letošní sezóny série NASCAR Sprint Cup. Aby nebylo ponecháno nic náhodě, na TMS se pokračovalo i v tzv triplle-headrů - během jednoho víkendu se na jedné trati představili všechny tří národní soutěže amerických plecháčů. NASCAR Sprint Cup, NASCAR Nationwide Series a NASCAR Camping World Truck Series.

Mezi oběma okruhy se nachází cesta cca 250 mil douhá (402.25km). Vzdálenost, kterou jezdci F1 během GP USA nepřekonají, naopak vozy NASCAR hned dvakrát.

Celý závodní kolotoč začal během páteční noci, kdy se do pedálů opřeli jezdci třetí NASCAR soutěže - Camping World Truck Series. Tam se o letošní titul pere Matt Crafton a druhý Ryan Blaney (syn Dava Blaneyho). Jde však o souboj, možná předem prohraný. Do konce sezóny zbývají dva závody (stejně jako v Nationwide Series a Sprint Cupu po texaském závodě). Matt si v pátek vykroužil páté místo a pokračuje tak ve své druhé výkonostně nejlepší sezóně. Druhý Ryan na vedoucího Matta ztrácí 23 bodů - rozdíl, který by mohla smazat smůla v případě jezdce v křiklavě žlutém náklaďáku.




Pokud by Matt Crafton dokázal udržet velký náskok až do šachovnicové vlajky v Homesteadu, stal by se prvním jezdcem Camping World Truck Series, který by obhájil titul hned následující sezónu.

Páteční závod trucků vyhrál Kyle Busch, pro kterého to bylo 43. vítězství v dané kategorii.

Sobotní odpoledne, potažmo večer v našich zeměpisných končinách, patřilo druhé nejvyšší soutěži - NASCAR Nationwide Series. Tam je bohužel situace podobná, co se bodových zisků týče. Chase Elliott si stejně jako Matt Crafton v Trucích, udržuje od svých soupěřů zdravý rozestup a po závodě na TMS má na druhého Regana Smithe náskok neuvěřitelných 48 bodů. Pokud by Smith chtěl ještě přemýšlet nad letošním titulem, měl by mladý Elliott (syn Billa Elliotta) ve Phoenixu přinejmenším chybovat a to nejlépe hned v prvním kole s výsledným DNF. Pokud si Elliot z Phoenixu odveze více jak 44 bodový náskok, bylo by jak se říká vymalováno.




Bitva o letošní titul však není jediným příběhem závodu v Texasu. Utkání na 300 mil totiž vyhrál Kyle Busch. Mladší z lasvegaských bratrů by tak tento večer mohl zaútočit na historicky teprve druhý tripple. Tedy vítězství ve všech třech závodech NASCAR během jednoho víkendu na jedné trati. A byl to právě Kyle, který tento rekord zapsal do historie NASCAR, když na konci srpna roku 2010 vyhrál všechny tři závody na okruhu Bristol Motor Speedway.

Včerejší vavřín se rovněž zapsal do statistik týmu Joe Gibbs Racing jakožto jubilejní 100 v rámci Nationwide Series. Kyle si tímto připsal sedmé vítězství v Texasu a vyrovnal tak svůj druhý nejlepší výsledek - sedm závodů vyhrál i v Bristolu a Phoenix. Rekordních osm pak na oválu nedaleko Charlotte.

Sobotní vítězství bylo pro Kyla kulaté 70. v rámci NNS. Kyle se do nedělního závodu vydá z devátého místa a bude tak útočit na kulaté 30. vítězství v rámci NSC.