Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Force India bude využívat pouze tunel Toyoty

Force India bude využívat pouze tunel Toyoty

Vlastní aerodynamický tunel nabídne k pronájmu.

Force India bude už při vývoji nového vozu VJM08 používat pouze moderní a efektivní aerodynamický tunel Toyoty Motorsport. Část aerodynamického oddělení Force India se tak bude muset přestěhovat do Kolína nad Rýnem. Tým se sídlem v Silverstone má přitom vlastní aerodynamický tunel v jen pár kilometrů vzdáleném Brackley, který už však nesplňuje nejnovější standardy a majitel Force Indie ho plánuje pronajímat externím zákazníkům.

Vijay Mallya vysvětlil své rozhodnutí takto: "Rozhodnutí používat zařízení Toyoty v Kolíně nad Rýnem svědčí o našich ambicích pokračovat jako konkurenceschopný tým Formule 1. Je to jedno z našich nejdůležitějších rozhodnutí. Umožní nám přístup k tomu, co je považováno za jeden z nejlepších aerodynamických tunelů na světě. Doposud jsme využívali velmi specializované zařízení a nyní jsme si vědomi výhod, které s sebou přinese přesunutí celého našeho aerodynamického výzkumu do Kolína. Dá nám to solidní základy, na kterých můžeme v příštích letech stavět."

Tunel měl původně Toyotě pomoci k úspěchu v F1, ale po stažení automobilky z tohoto sportu jeho kvality ocenilo hned několik jiných týmů. Donedávna ho Ferrari využívalo jako náhradu za vlastní tunel, který procházel velkou modernizací. Kromě toho tu ale testovaly také McLaren, Williams a Caterham.