Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ralf Schumacher hájí nový formát kvalifikace

Ralf Schumacher hájí nový formát kvalifikace

"Nevidím žádný rozdíl proti loňskému systému."

Po úvodním podniku letošní sezóny formule 1, GP Austrálie v Melbourne, se objevilo množství kritiky na adresu nového kvalifikačního formátu. Začalo se dokonce uvažovat o tom, že by tento systém mohl být velmi rychle nahrazen jiným.
 
Duo Williamsu, Ralf Schumacher a Juan Pablo Montoya, si v první kvalifikaci vedlo dobře. Kolumbijec první kvalifikační jízdu vyhrál a ve druhé byl třetí nejrychlejší, hned za dvojicí Ferrari. Ralf byl naproti tomu nejprve třetí, nakonec však do závodu startoval z místa osmého. Ralfovi se, navzdory tomu, že si ve druhé kvalifikaci pohoršil o pět míst, nový systém líbí a věří, že se s ním dokáže vyrovnat.
 
"Nevidím žádný rozdíl proti loňskému formátu a to navzdory tomu, že obě kvalifikace následují krátce po sobě. Opravdu se těším na to, že ze sebe budu muset dvakrát během několika minut vydat maximum. Po problémech, které mne postihly na začátku minulé sezóny, jsem se soustředil na zlepšení a udržení koncentrace na jednokolový formát."
 
Juana Pablo Montoya upozorňuje na to, že pokud pilot udělá v první kvalifikaci chybu, musí vyjet k druhému pokusu během pár minut.
 
"Pokud uděláte chybu v první kvalifikaci, nic s tím již nenaděláte."
 
K okamžitým změnám kvalifikačního formátu sice nakonec nedojde. Tisková mluvčí FIA však pro BBC uvedla, že vše bude znovu zváženo po minimálně třech závodech. První letošní GP na území Evropy by se tak již mohla jet podle případného nového kvalifikačního schéma.