Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Palmera potěšil nový systém udělování super licencí

Palmera potěšil nový systém udělování super licencí

Letos by byl vděčný i za místo náhradníka.

Úřadující šampion GP2, Jolyon Palmer, ještě před koncem roku 2014 zklamaně oznámil, že přišel i o poslední šanci dostat se na start Velké ceny Austrálie. Jeho hněv směřoval k jezdcům, kteří v juniorských sériích nic zajímavého nepřevedli a v F1 jsou především díky penězům jejich osobních sponzorů. Nový systém udělování super licencí potřebných pro přestup do F1 však od roku 2016 opět vytvoří více prostoru pro opravdu talentované jezdce. Do té doby by Palmer rád působil alespoň jako náhradní jezdec některé ze stájí F1.

"Jezdil jsem nejlépe jak dokážu, vítězství jsem si pojistil tři závody před koncem sezóny, ale některé věci nemohu ovlivnit. V F1 je jen pár týmů a nemám bohaté sponzory," řekl Plamer Autosportu.

"Snažím se získat místo náhradního pilota. Jako šampion GP2 se přece nevzdám naděje na postup do Formule 1, která je již dlouho mým snem. Týmy mají pouze 18 vozů a smlouvy už má 18 jezdců, takže nyní se nedá získat nic víc než role náhradníka, ve které bych se mohl alespoň na chvíli dostat do vozu a připravovat se na sezónu 2016.

Rozhodně není špatné mít stanovené nějaké kritéria pro získání super licence. Dosud stačilo ujet určitý počet kilometrů během testování vozu F1 a protože testovací den se dá i koupit, mohl se k super licenci dostat kdokoliv. Kritéria bych asi neměl komentovat, protože někteří jezdci se závodní sedačkou by je nesplnili. Například Max Verstappen nebo Carlos Sainz, a to je šampion Formule Renault. Ale je to dobrý systém. Jezdci s úspěchy v prestižních kategoriích si to zaslouží víc než ti, kteří možná ani nejsou dost dobří, ale mají jiné zdroje."