Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Těžká australská zkouška pro Tomáše Engeho

Těžká australská zkouška pro Tomáše Engeho

Na okruhu v Adelaide australský tým zlobila převodovka.

Český jezdec Tomáš Enge odstartoval letošní sezónu při úvodním podniku australského šampionátu GT vozů, kde se představil s vozem Camaro GT3 týmu M Motorsport. Náročný okruh Adelaide se Engemu zamlouval, avšak u protinožců stávkovala technika.

„Určitě to nebyl povedený víkend,“ začíná po příletu hovořit Tomáš Enge o svém premiérovém australském vystoupení. „Čtvrteční volné tréninky se nám vcelku vydařily. Následně ale přišly problémy s elektronikou u řazení, kvůli kterým jsme se nezúčastnili kvalifikace a následně ani druhého víkendového závodu.“

Do první závodní jízdy tak musel liberecký závodník nastoupit z poslední řady. Po několika kolech se ve třicetiminutové jízdě dostal do středu startovního pole, ale následný safety car a zastávky v boxech jej opět sesadily na samotný chvost. „Australský šampionát GT vozů má pro profesionální jezdce připravenou nevýhodu v podobě časové penalizace při pit stopu. Kvůli tomu jsem se opět ocitl vzadu. Pro diváky je to samozřejmě zpestření, protože i pomalejší jezdci se vracejí do hry o přední příčky. Nakonec jsem se ale probojoval na dvanácté místo, což bylo vzhledem k absolvování pouhých pěti kol v závodním režimu úspěch,“ dodal k sobotnímu programu Enge.

Do druhého závodu nenastoupil Tomášův spolujezdec Justin Mc Millan, protože jej už v zahajovacím kole potkaly opětovné problémy s elektronikou na převodovce. Ty se však mechanikům týmu M Motorsport podařilo přes noc vyřešit, ovšem kvůli neabsolvování druhé jízdy startoval australský závodník v neděli opět z poslední pozice. „Hned v úvodu havarovalo několik vozů najednou a na trať musel znovu safety car. Justin se tak svezl jen posledních pět kol, což stačilo na sedmnácté místo. Víkend pro mě nebyl jednoduchý, protože i když znám Camaro velmi dobře, nikdy jsem nejel na zdejší trati. Pro Justina to bylo přesně naopak, nicméně australský šampionát, jehož hlavním programem jsou závody V8, je velký zážitek pro káždého účastníka. Hlavní série V8 je neskutečná a daleko nejlepší cestovní série, která předčí i DTM a WTCC. Trať byla hodně hrbolatá a technická. Rád se sem, ale i kamkoliv do Austrálie opět vrátím,“ řekl ke svému prvnímu letošnímu startu plnohodnotný člen týmu Reiter Engineering.

Tomáše Engeho čeká v následujících dnech a týdnech mnoho testovacích kilometrů, a to ať už s Lamborghini, Camarem nebo novým KTM X-Bow GTR. „V nejbližších dnech by se měl vyvinout a rozluštit také můj kompletní závodní kalendář na letošní rok, kde můj hlavni program bude opět Thajsky šampionát. Určitě budu své fanoušky brzy o novinkách informovat na mém webu nebo sociálních sítích.“

Enge během úvodního podniku australských gétéček v Adelaide

 Foto: Alvin Lai