Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Prezidentka žen v motorsportu je proti MS žen

Prezidentka žen v motorsportu je proti MS žen

Diskuse však budou pokračovat.

Mezinárodní Automobilová Federace neprojevila zájem asistovat při založení jedné série monopostů pouze pro ženy. S návrhem přišel Bernie Ecclestone, podle něhož by taková série dokázala přitáhnout diváky na tribuny, vydělala by si na sebe a snad i připravila pár závodnic na závodění v mistrovství světa Formule 1.

"Myšlenka soutěže pouze pro ženy je něco, co bychom neměli odmítnout bez pořádné diskuse a průzkumu," řekla bývalá závodnice rallye, Michèle Mouton, která ve FIA zastává pozici prezidentky Komise pro ženy v motorsportu (ano, takový post ve FIA opravdu existuje).

"Ale na základě mých zkušeností jako účastníka soutěží jsem pevně přesvědčena, že ženy chtějí soutěžit na stejné úrovni jako jejich mužské protějšky. Desítky let dokazovaly, že to je možné, i když se to podařilo pouze pár z nich."

Mouton je hrdá, že motorsport je jedním z mála odvětví sportu, kde ženy soutěží spolu s muži, což ukazuje část jejího nedávného tiskového prohlášení.

"Motorsport je jedním z jenom tří sportů včetně plachtění a jízdy na koni, v němž muži a ženy soutěží bok po boku podle jednotných pravidel a klasifikace. Společné hřiště poskytují reálný ukazatel výkonů a atlety motivují k nejlepším výkonům bez ohledu na pohlaví. Musíme pokračovat v podpoře skutečnosti, že motorsport je otevřen všem se stejnými vyhlídkami a potenciálem uspět."

Toto tiskové prohlášení je diplomatičtější než její první reakce na Ecclestoneův záměr přilákat diváky na ženy v monopostech.

"Možná když viděl, jak F1 klesla sledovanost, začal hledat řešení a ženy chce jen kvůli show. Jsem naštvaná a velmi zklamaná," prohlásila tehdy Mouton.