Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Force India si chce sama vybírat pneumatiky

Force India si chce sama vybírat pneumatiky

Nelíbí se jí výběr Pirelli?

Provozní ředitel Force Indie navrhl, aby si týmy před závodem samy vybraly dvě směsi pneumatik Pirelli.
Od zavedení monopolního dodavatele dostávají týmy na každý závod pneumatiky dvou rozdílných směsí. Pirelli vyrábí super-měkké, měkké, středně tvrdé a tvrdé pneumatiky a po konzultaci s týmy vybere, které dvě z nich doveze na konkrétní okruh. Force India by si ale ráda vybírala pneumatiky sedící její vozu a možná by občas dokázala soupeře i zaskočit volbou odlišné strategie.

"Kdyby týmy čtyři týdny před závodem oznámily, které dvě směsi by chtěly použít, Pirelli by mělo víc než dostatek času na jejich výrobu," řekl Otmar Szafnauer v rozhovoru pro Auto Motor und Sport. "Naše rozhodnutí bychom mohli držet v tajnosti až do čtvrtka před velkou cenou."

Diváci by jistě rádi viděli některý z týmů vybočovat z řady a přicházet s vlastními strategiemi. Například v Monaku by se velmi pravděpodobně nic nezměnilo, každý z týmů potřebuje v pomalých zatáčkách co nejvíce mechanického přítlaku. Možná by ale Ferrari, šetrné k pneumatikám, chtělo v Barceloně překvapit Mercedes použitím měkké směsi a vyhrát kvalifikaci.

 

Nejspíš není náhoda, že Szafnauerův návrh přichází jen den po zveřejnění alokace pneumatik pro nejbližší 4 velké ceny. Force India nemá nejlépe vyvážený monopost a asi se jí nezamlouvá, že v Montrealu i na Red Bull Ringu bude muset povinně jezdit i se super-měkkými pneumatikami. Auto Motor und Sport se však obává, že velké týmy tento návrh zablokují v obavě z příliš nepředvídatelných závodů.