Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jméno Force India zmizelo z F1

Jméno Force India zmizelo z F1

FIA odhalila startovní listinu sezony 2019

Jméno Force India definitivně mizí z F1. Objevilo se v roce 2008. Poté, co Ind Vidžaj Mallya koupil tým se sídlem v Silverstone od nizozemského Spykeru, který ho rok předtím získal od ruského Midlandu, který ho rok předtím převzal od zakladatele Eddieho Jordana. Kdo by byl tehdy řekl, že toto jméno vydrží déle než rok nebo dva?

Mallya vydržel deset a půl roku. Od srpna letošního roku již tým vlastní nová skupina investorů vedená Kanaďanem Lawrencem Strollem. Na papíře se jedná o nový tým, jenže závodí se šasi, které již FIA na začátku roku homologovala jako Force India VJM11. Co jiného zůstávalo, než ponechat týmu ještě do konce sezony jméno Force India a přidat před něj Racing Point, což je prostě jméno mateřské společnosti založené investory za účelem odkoupení týmu. Na konci léta bylo přislíbeno, že nejpozději v prosinci se dozvíme nové jméno.

FIA odhalila aktuální jméno zveřejněním startovní listiny sezony 2019. Tým v ní figuruje pod jménem Racing Point F1 Team. Poprvé žádné Force India, takže toto je bod, ve kterém se tohle jméno vytrácí z F1.

Zatím ale nebylo oznámeno, zda si to majitelé opravdu rozmysleli a Racing Point je skutečné nové jméno týmu. Druhou možností je,, že skutečné nové jméno bude slavnostně oznámeno během zimy a tohle je stále pouze dočasné, přijaté kvůli tomu, že do startovní listiny prostě bylo třeba něco napsat. Tak nebo tak, Force India již není.

Foto: Martin Ševčík


Startovní listina odhaluje i další změny. Z Williams Martini Racing zůstal pouze Williams Racing. Naproti tomu Aston Martin Red Bull Racing vytrval, ačkoli tým je nyní partnerem Hondy. Jméno upravil i nejpopulárnější tým Scuderia Ferrari. Hlavní sponzor, společnost Philip Morris, opět uplatnil své právo obsadit prostor ve jménu týmu, jenž se nyní jmenuje Scuderia Ferrari Mission Winnow. Titulárního sponzora si našel Haas, jehož celé jméno nyní zní Rich Energy Haas F1 Team.

Příští rok bude na startu několik nováčků a dva navrátilci, takže si bude třeba zapamatovat nová startovní čísla. Lando Norris bude mít na voze číslo 4, George Russell si vybral číslo 63 a Antoniovi Giovinazzimu se líbí 99. Daniil Kvjat se po roční přestávce přirozeně vrátí s číslem 26, zatímco Robert Kubica bere 88. Alexander Albon podepsal smlouvu před pár dny. Stihl to včas, aby se dostal na startovní listinu, ale nad číslem, které jej bude doprovázet po celou kariéru v F1, ještě musí popřemýšlet.