Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kubicu podezírali z dopinku

Kubicu podezírali z dopinku

Už nikdy nebyl tak dobrý jako v motokárách

Robert Kubica zavzpomínal v instagramovém rozhovoru se šéfem sportovního oddělení Pirelli Mariem Isolou na svoje začátky v motokárách.

Jako třináctiletý se vydal do Itálie, zemi kartingu zaslíbené. Následovaly dva tvrdé roky, kdy byl odkázán sám na sebe. Odměna stála za to. Jako první cizinec v historii vyhrál v letech 1998 a 1999 tehdy asi nejkvalitnější národní juniorské mistrovství na světě.

Přitom podle vlastních slov dlouho netušil, jak je dobrý. Při zemi ho držel hlavně otec. Když na Apeninském poloostrově nastoupil k prvnímu závodu, připadal si jak chudý příbuzný: „Nosil jsem bílou přilbu a moje kára byla bez jediné reklamy sponzora. Od ostatních jsem se tím ostře odlišoval. Doprovod mně dělali jen táta a jeden mechanik. Žádné velké cíle jsem si proto nedával.“

Pro Kubicovu kariéru byl klíčový odchod do Itálie. Foto: Robert Kubica

Tatínek mu poradil, aby v tréninku kroužil za nejrychlejším soupeřem. Po čtyřech okruzích ho už v časech na kolo porážel. Jenže Kubica senior byl toho názoru, že dotyčný nejel zdaleka naplno. Synek přesto vybojoval pole position.

I tak jsem se chtěl jen dostat mezi 34 nejlepších do finále. Nakonec jsem skončil druhý, což mě samotného šokovalo. Už nikdy potom jsem nebyl tak dobrým jezdcem jako v motokárách,“ povzdechl si. Bohužel, nezbývá než mu dát za pravdu...

Dokonce byl podezírán z dopinku! „Až když jsem přecházel do formulí, dozvěděl jsem se, že o mně kolovaly podivné zvěsti. Prý jsem na drogách. Nevěřili, že by třináctileté dítě mohlo být tak soustředěné a chytré. Vyhrál jsem i závody, v nichž jsem neměl mít vůbec žádnou šanci. S nějakými ilegálními preparáty to ale nemělo nic společného,“ zdůraznil Kubica.

Zdroj: FORMULE.cz