Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Massa: Problémem jsou tvrdší pneumatiky

Massa: Problémem jsou tvrdší pneumatiky

V Monaku bude Williams ještě lepší.

V Barceloně dnes pokračuje test monopostů Formule 1. Williams pustí za volant mladého Alexe Lynna, který převezme monopost po zkušeném Felipe Massovi. Brazilec je po Velké ceně Španělska a 54 testovacích kolech přesvědčen, že Williams musí zapracovat na využívání tvrdších pneumatik. Okruh v Barceloně má hodně středně-rychlých a rychlých zatáček, ve kterých jsou pneumatiky vystaveny velkému bočnímu přetížení, proto Pirelli poslalo do Španělska své nejtvrdší směsi.

"Popravdě řečeno, v závodě mi to na tvrdých pneumatikách velmi nešlo," řekl včera Massa. "Stále si myslím, že potřebujeme zlepšit práci s oběma (tvrdšími) směsmi. Samozřejmě, znovu na nich budeme jezdit až v Silverstone.

Jsem si docela jist, že v nejbližším závodě budeme lepší, protože se pojede na měkčích pneumatikách a ty mají jiné ideální okno. Budeme s tím muset počkat až do Silverstone, ale Silverstone má více rychlých zatáček (jak Barcelona), takže tvrdé pneumatiky by tam mohly pracovat líp. Ale budeme si muset počkat."

Pokud Williamsu FW37 více sedí měkké pneumatiky, čeká ho skvělá část sezony. V Monaku, Kanadě i v Rakousku se bude jezdit pouze na měkkých a super-měkkých směsích.

Massa také prozradil, že Williams nemá pro Monako připraveny speciální novinky, spolehne se na úpravy nastavení.

"Nemáme odlišný balíček pro Monako, pouze se pohrajeme s nastavením. Ve srovnání s tím, co máme tady, se aerodynamika víceméně nezmění."

Týmy musí dát během testů příležitost také nováčkům, proto bude dnes v bílém monopostu jezdit testovací jezdec, kterého si tým z Grove vybral na základě vítězství v sérii GP3. Alex Lynn letos jezdí v GP2 a Massa mu je připraven pomáhat stejně, jako jemu pomohli Michael Schumacher a Rubens Barrichello.

"Rád mu pomůžu, nemám s tím problém. Rád jsem pomohl i Felipemu (Nasrovi) a Susie (Wolffové). Myslím, že je důležité mít dobrý tým pracující společně. Ve Ferrari jsem dostal příležitost učit se od Michaela a Rubense. Za pár let zde už možná nebudu, takže je pro mě důležité předat dál, co jsem se za ty roky naučil."

Lynn bude mít i příští rok nárok na udělení super-licence a mohl by tedy zaujmout místo třetího jezdce Williamsu.