Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jezdci McLarenu opět s novými motory

Jezdci McLarenu opět s novými motory

Honda přijímá pomocnou ruku, ale soupeře chce dohnat sama.

Fernando Alonso a Jenson Button opět dostanou nové motory, tentokrát je však penalizace zřejmě obejdou.

Nové pravidlo dává jezdcům týmů odebírajících motory od nového dodavatele nárok na využití pěti pohonných jednotek za sezónu, zatímco ostatní jsou omezení na čtyři. Pravidlo začalo platit okamžitě a má i zpětnou platnost, takže se vztahuje také na Hondu a jezdce McLarenu. Ti už páté motory použili v Rakousku a Velké Británii, takže FIA upřesnila, že beztrestné bude v jejich případě nasazení šestého motoru. Z textu vyplývá, že bonus se vztahuje pouze na motory. Ostatní části pohonné jednotky by tedy měly být ty ze Silverstone.

Hungaroring není okruh náročný na motory, ale případná penalizace a odsunutí na konec startovního roštu by byly mimořádně nepříjemné vzhledem k omezeným příležitostem k předjíždění. McLaren zároveň doufá, že na Hungaroringu získá nějaké body, jelikož nižší výkon nebude na krátkých rovinkách tak velkou nevýhodou jako v Kanadě, Rakousku a Británii.

Vedení Hondy tuto pomocnou ruku přijalo, avšak soupeře chtějí začít co nejdříve porážet vlastními silami. V padoku se opět objevily návrhy na dorovnání výkonu, tentokrát skrz omezení vývoje motorů Mercedesu a Ferrari, aby měli Renault a Honda větší šance na smazání výkonnostního rozdílu. To však Honda hrdě odmítá. Vítězství bude mít cenu, pokud bude vydřené a dosažené v souladu s duchem F1.

"Nechceme získat výsledky díky úpravám pravidel," řekl Jasuhisa Araj. "Chceme je dosáhnout vlastním úsilím. Cíl je přitom jasný - překonat Mercedes. Mohou postoupit na další úroveň a mít ještě výkonnější motor a my musíme být ještě lepší, abychom se dostali před ně. O tom je soutěžení a o tom je Formule 1. Je vzrušující a náročná. Doufám, že se nám je podaří dohnat a překonat v co nejkratším čase."