Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

McLaren se snaží těšit spolu s Hondou

McLaren se snaží těšit spolu s Hondou

Odvržený výrobce motorů vyhrál dříve než jeho bývalý partner

Některé věci se ve F1 změní i z týdne na týden. Ještě minulý týden Max Verstappen zkritizoval Hondu za to, že Renault dal svým týmům ve Francii silnější kvalifikační režim a nejnovějším vývojovým krokem dosáhl zdánlivě větší pokrok než ona. Jeho manažer začal mluvit o možném odchodu z týmu Red Bull už na konci této sezony. Po Velké ceně Rakouska je všechno jinak. Verstappen a Red Bull oslavují premiérové vítězství v sezoně, Honda první od VC Maďarska 2006. Přitom nechybělo mnoho k tomu, aby po roce 2017 F1 opustila jako spráskaný pes poté, co dostala kopačky od týmu McLaren. Ten momentálně s motorem od Renaultu tvrdí muziku v čele středu pole.

"Velká gratulace Hondě k jejímu úspěchu ve Velké ceně Rakouska. Dobrá zpráva pro společnost a dobrá zpráva pro F1," napsal na Twitter ředitel skupiny McLaren Zak Brown, aby bylo každému novináři jasné, že by bylo zbytečné tahat z něj žárlivé poznámky.

Stejné stanovisko zaujal i šéf týmu,Andreas Seidl. "Je skvělé mít ve F1 nového vítěze. Nejen pro Hondu, ale i pro formuli 1 jako takovou," nechal se slyšet muž, jenž se k týmu přidal před pár týdny, takže rivalita s motorovým expartnerem McLarenu se ho prý netýká.

"To bylo dříve, než jsem sem já přišel, takže se mě to opravdu netýká. Zaměstnává mě současná situace týmu a jeho budoucnost. Těší nás naše partnerství s Renaultem, protože šasi a motor perfektně spolupracují. Renault odvedl v zimě ohromný kus práce a nyní již nejsou ohledně motoru žádné pochybnosti."


Honda také nechala minulost minulostí, v oficiální zprávě pouze poděkovala Toro Rosso za práci odvedenou loni, kdy byla tato malá stáj jejím jediným týmem. O McLaren se tak otřel pouze šéf týmu Red Bull Christian Horner.

"Honda odvedla fantastickou práci," uvedl. "Když se vrátila do F1, měla pár velmi těžkých let s McLarenem. Loni přešla k Toro Rosso a dostala čas přeskupit se a najít správný směr. My jsme to sledovali a bylo zřejmé, že má ohromný potenciál. To je důvod, proč jsme změnili dodavatele, oznámili přechod k Hondě.

Od té doby vidíme pouze nadšení a odhodlání. Proto byl na pódiu (Tojoharu) Tanabe-san a převzal trofej pro nejlepšího konstruktéra. Po všem tom úsilí bylo skvělé vidět tam japonské zastoupení, člověka Hondy, přebírat vítězný pohár."

Red Bull na svém okruhu hostil více členů vedení automobilky, se kterou právě jedná o společné budoucnosti po roce 2020.