Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda podpoří Red Bull i v roce 2022

Honda podpoří Red Bull i v roce 2022

Dohodli se na přechodném období.

Rokem 2021 podpora Hondy směrem k týmu Red Bull nekončí. Oficiálně sice stále platí, že na konci tohoto roku se japonská automobilka stáhne z F1 a její pohonné jednotky pak již neponesou jméno Honda. Ale rok 2022 bude ještě přechodný a tým bude nadále používat motory vyrobeny v továrně Hondy ve městě Sakura.

"Ano, Red Bull a Honda se dohodly, že příští rok bude rokem přechodným," potvrdil technický ředitel Hondy ve F1, Tojoharu Tanabe. "Nemohu s vámi mluvit o detailech, ale obecně platí, že jdeme správným směrem a poslední tečkou bude příprava na budoucí sezonu."

"Detaily se ještě dolaďují," vysvětluje šéf týmu Red Bull, Christian Horner. "Jak víte, budujeme divizi Red Bull Powertrains, ale rok 2022 bude přechodný. S Hondou spolupracujeme, jelikož obě strany si přejí měkké přistání. Proto budou motory i v roce 2022 vyráběny v Sakuře, než budeme v roce 2023 schopni vyrábět je pod naší střechou."

Jako šéf týmu, který si bude vyrábět vlastní pohonné jednotky, je Horner už i součástí diskuse na téma budoucnosti pohonných jednotek F1. Zatímco zástupci automobilek na poradách nejspíš lobbují za co největší míru elektrifikace, Red Bull má jiné priority.

"Samozřejmě, ekologičnost bude důležitá, ale nesmíme zapomínat na zábavu. Zábava je důležitou součástí, což znamená, že motory musí mít dobrý zvuk. V opačném případě můžeme místo ve F1 závodit ve Formuli E a vydá to nastejno."

Vytvoření motorové divize chce čas a Honda vlastně nikam nespěchá. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Honda