Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Přijde Red Bull o hlavního sponzora?

Přijde Red Bull o hlavního sponzora?

Infiniti se změna dodavatele motorů nemusí líbit.

Ukazuje se, že Red Bull by spolu s motory Renault mohl přijít také o svého hlavního sponzora, značku Infiniti. Red Bull, celým jménem Infiniti Red Bull Racing, už léta sedí na dvou stoličkách. Za pohonné jednotky platí Renaultu, u kterého má i smluvně dohodnuto postavení hlavního týmu. Zároveň ale na bočnicích vozí velká loga Infiniti a nechává si za to dobře zaplatit. Dohodu umožnilo propojení značek Infiniti a Renault. Značka Infiniti je divizí Nissanu, a ten je zase strategickým partnerem Renaultu, společnosti jsou provázány minoritním podílem akcií a dělí se o generálního ředitele, Carlose Ghosna.

Nyní však už i vrabci na stromech cvrlikají o připravovaném ukončení partnerství Red Bull - Renault, přičemž Renault buď odejde, nebo obnoví svůj tovární tým a Red Bull začne motory nakupovat od Ferrari nebo Mercedesu. Zde však vyvstávají minimálně dva problémy.

Bylo by vedení Ferrari/Mercedesu ochotno akceptovat, že Red Bull bude vyhrávat s jejich motory, ale v záběrech kamer bude Infiniti, ambiciózní značka luxusních automobilů?

Další otázkou je, zda bude mít Carlos Ghosn po dvou letech mediálních přestřelek mezi Renaultem a Red Bullem zájem nadále lít peníze do týmu s vozy, kterým beztak dominuje rozzuřený červený býk. Obzvláště, pokud by se našel způsob, jak dělat Infiniti reklamu pomocí továrního týmu Renaultu a udržet tak sponzorský balík uvnitř rodiny Renault-Nissan.

Podle informací webu motorsport má Red Bull s Infiniti smlouvu končící až rokem 2016, ale je v ní klauzule, která Ghosnovi umožní smlouvu okamžitě ukončit, pokud tým bez souhlasu Infiniti změní dodavatele motorů. Spolu s Infiniti by se k Renaultu mohl přestěhovat i francouzský Total. Red Bull si může své vozy sponzorovat i sám, ale ztrátu dvou velkých sponzorů by jistě pocítil.