Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull oficiálně bez motorů

Red Bull oficiálně bez motorů

S Renaultem nepokračuje, s Ferrari se ještě nedohodl.

Je to oficiální, partnerství Red Bull - Renault se rozpadne hned po skončení této sezóny. Médiím to potvrdili šéf Red Bullu pro motorsport Helmut Marko i spoluvlastník a generální ředitel společnosti Red Bull, Dietrich Mateschitz.

"Rozhodli jsme se. Pokud nebudeme mít konkurenceschopný motor, odcházíme z F1," spojil oznámení s výhrůžkou Marko. Red Bull se totiž s Renaultem rozešel dřív, než vyjednal kontrakt s jiným výrobcem motorů. Může jít o šikovnou taktiku, jak se vyhnout odmítnutí ze strany Mercedesu i Ferrari. Obě automobilky mají své tovární týmy a tím vyhovovalo, když Red Bull Racing závodil se slabšími motory. Nyní však hrozí, že Red Bull bez motorů stáhne oba své týmy a poškodí tak celou Formuli 1.

"Vždycky jsme byli zákazníkem, vždy jsme za motory platili, ale výkon jsme nedostali. Takže jsme se rozhodli pro rozchod," dodal Marko.

 

Mateschitz věří, že kontrakt s Ferrari by byl dobré dočasné řešení.

 

"Pro příští dva-tři roky by to bylo akceptovatelné řešení. Pokud Ferrari jako tovární tým a s Vettelem nebude schopno bojovat o tituly, tak toho nebudeme schopni ani my. Ale můžeme být alespoň v prvních třech řadách na startu a pak se pokoušet dostat na stupně vítězů."

Podle zákulisních drbů se Mateschitz a Marko opět pokusí přesvědčit německého giganta Volkswagen k zahájení vývoje pohonných jednotek pro F1. Tak by se mohl v roce 2018 stát novým partnerem Red Bullu, nebo Red Bull Racing rovnou koupit, přičemž společnost Red Bull by zůstala jako hlavní sponzor.