Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Ferrari představil svůj nový senzační 312 T2

Ferrari představil svůj nový senzační 312 T2

Motorsport před 40 lety - 44. díl

Ferrariho model 312T jasně dominoval sezonu 1975 a svět dychtivě čekal na následníka tohoto povedeného vozu, se kterým se Lauda stal mistrem. Odhalení nové „rudé bohyně“ mnohé experty překvapilo: Ferrariho konstruktér Mauro Forghieri se nespokojil s pouhou modifikací úspěšného modelu, ale nakreslil zcela nový monopost o kterém šéfmechanik Ermano Cuoghi řekl: „Z 312T jsme převzali jen volant a matky kol.“ Nový 312T2 byl již na první pohled nižší (102cm) a kompaktnější, než jeho předchůdce, o což se postaral především chybějící „sací koš“ nad motorem a užší rozchod kol. Vzduch nasával motor vozu pro rok 1976 dvěma kanály vedoucími podél kokpitu, FIA totiž pro nový ročník předepsala menší maximální výšku formulí 1. Také pozice zadního spoileru musela vyhovět novým pravidlům: byl umístěn níže a blíže k ose zadních kol.

Zajímavé řešení představovaly i Forgieriho nápadné „pluhy“ před předními koly, které měly lépe vést vzduch k brzdám. Ohledně šasi bylo největší změnou zcela nové zadní zavěšení kol typu De Dion. Také přední závěsy představovaly novou konstrukci. Pohonnou jednotkou zůstal ferrariho osvědčený dvanáctiválec s napříč zabudovanou převodovkou a poskytoval při 12.200 otáčkách něco přes 500 koňských sil. Regazzoni podrobil 312 T2 již před týdnem tajným testům, po oficiálním představení se do vývojové práce pustil i Lauda.

Mělo se vyplatit: kombinace Lauda-312T2 od velké ceny Španělska jasně ovládla sezonu 1976. Rakušan na tomto voze vyhrál v Belgii, Monaku a Velké Británii a nebýt jeho težké nehody na Nürburgringu, stal by se již dlouho před koncem roku znovu mistrem.

K základní změně došlo v manažementu Scuderie. Od roku 1976 ji již neměl vést Luca Montezemolo. Mladý manažer a důvěrník Laudy dostal vyšší úkoly v automobilce Ferrari a v nové sezoně jej měl nahradit dosavadní sportovní ředitel rallyového týmu Lancie, Danielle Audetto.

Apropos Ferrari: klasická značka z Maranella plánovala coby dodavatel motorů i útok na šampionát formule 2. Pět šestiválců již bylo postaveno a podrobeno testům. Forghieri se při Londýnské výstavě Motor Show ohlížel po týmech, které by mohly agregát nasadit.

V prestižním a finančně lukrativním výběru „Volant Elf“ v Le Castelletu se prosadil jistý dvacetiletý mladík jménem Alain Prost. Úřadující mistr Evropy motokár přesvědčil porotu sestávající ze znalců automobilového sportu o svém talentu a dle zavedeného francouzského způsobu mu byla státní podpora ohledně vstupu do světa monopostů od příští sezony jistá. Manažer týmu Martini-F2, Hughes de Chaunac shrnul: „Alain je velice, velice rychlý.“ A nejen to: Prost během příštích dvou dekád v mnohém ohledu pěkně zamávat dějinami F1.

Poslední závod prestižního britského šampionátu BP-Super-Visco formule 3 vyhrál v Truxtonu Brazilec Alex Ribeiro (March-Toyota 753) před Danny Sullivanem (Modus-Toyota M1), Stephenem Southem (March-Toyota 753), Patrickem Nevem (Safir-Ford RJ03), Larry Perkinsem (Ralt-Ford RT1) a Chrisem Barnettem (March-Toyota 753). Mistrem se již před tímto podnikem korunoval Gunnar Nilsson, Švéd ale v Truxtonu dojel jen sedmý: po startu krátce vedl, hned v první zatáčce ale byl moc rychlý a uklouzl do trávy, což ho stálo dvě pozice. Svou chybu chtěl napravit ještě větším nasazením, načež opustil dráhu během prvního kola ještě jednou a propadl se na chvost pole.
Závod šampionátu BAF-Formula Ford 1600 při stejném podniku vyhrál Kanaďan Rod Bremner (Crossle 25F) před Tiffem Needelem (Crossle 25F) a novým mistrem této třídy, Geoffem Leesem (Roayle RP21).

Měli důvod k optimizmu: Lauda a Regazzoni při prezentaci nového Ferrari 312T2.

 Z motokáry do monopostu: Alain Prost.

Finále britské F3 v Thruxtonu: ještě vede Nilsson před Ribeirem, Keeganem, Southem a Perkinsem.