Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Grand magazín 20/2015 (17. – 28. října)

Grand magazín 20/2015 (17. – 28. října)

Zpravodajský souhrn věnovaný závodům a vozům GT.

Sezóny většiny sledovaných šampionátů jsou letos ukončeny. Již nyní naznačili některé týmy své úmysly v roce 2016, takže je zde znovu čas pro aktualizovaný přehled zájemců o jednotlivé série. Jeho místem bude opět část za aktualitami.

Zájem o vytrvalostní část seriálu Blancpain GT Series již nyní slibuje pokračování úspěšného vývoje vrcholného šampionátu GT vozů. Nadále sledována bude také nejbližší série, německá ADAC GT Masters. Naopak vzhledem k rozpačitému a nepříliš úspěšnému působení International GT Open se bude magazín tomuto mezinárodnímu šampionátu věnovat méně. Po letošním vynechání tradičních představení sérií nebude zmiňován ani v rubrice Pohled za obzor.

Foto: Martin Straka

 

Krátce ze světa

18. října
Francouzská pořadatelská společnost ACO představila svoji vytrvalostní sérii s vozy třídy GT3, jejíž první ročník se uskuteční v roce 2016. Jak již z názvu šampionátu Michelin GT3 Le Mans Cup vyplývá, partnerem a dodavatelem obutí bude francouzský výrobce pneumatik Michelin.

Šestidílná série se stane součástí doprovodného programu většiny podniků ELMS (Imola, Red Bull Ring, Paul Ricard, Spa, Estoril). Ve standardně dvouhodinovém formátu závodů bude výjimkou podnik během víkendu 24 hodin v Le Mans, kdy se bude jednat o hodinu trvající závod na samotném Circuit de La Sarthe společně s prototypy LMP3.

Jelikož je v současnosti pestrý výběr sérií pro týmy s vozy oblíbené třídy GT3, aby Francouzi předešli možným termínovým kolizím, dohodli se s pořadateli francouzské série GT Tour. Pro účastníky zavedeného francouzského mistrovství krátkých závodů se nabízí zajímavé rozšíření možností, neboť si budou moci ponechat startovní čísla a využít také poznatků se shodným obutím od Michelinu.

Částečně se jedná o zárodky konkurence pro Blancpain GT Series, byť v obou případech spolupracující pořadatelé nenabízí mnoho prostoru profesionálům. Účast držitele bronzové licence (v GT3 LM Cup) ve dvoučlenné posádce je předpokladem pro smíšené, případně ryze amatérské posádky. Jak ukazují poznatky amatérů z BES, nemusí se jednat o špatnou volbu, neboť si místo hlídání zpětných zrcátek tito jezdci mohou užívat vzájemných soubojů.

19. října
Nad směřováním GT3 na prahu druhé dekády její existence se zabývaly portály Sportscar 365 a Endurance-Info. V současnosti velmi populární třídu začíná trápit výrazný nárůst nákladů, jenž může ohrozit její budoucnost. Více o tématu naleznete v tomto článku Zde.

21. října
Již v březnu 2016 odstartuje velkolepý projekt mezinárodní série vozů GT3, zatím známý pod pracovním názvem Intercontinental GT Cup. O jejím druhém podniku v americkém Austinu (3. – 6. března) byly zveřejněny další informace.

Původně představený tři hodiny trvající závod má mít ve skutečnosti dvojnásobnou délku, přesto bude ve čtyřdílném seriálu (ještě 12h Bathurst, 24 hodin ve Spa, 12h Sepangu) nejkratším podnikem. Pořadatelé z SRO a WC Vision očekávají účast alespoň tří desítek vozidel.

Pro fanoušky může být úvodní víkend Pirelli World Challenge zajímavý přehlídkou možná i dvojnásobného počtu automobilů. Markus Haselgrove, ředitel WC Vision, doufá v jejich zájem, byť má obavy z březnového termínu s možností nepříliš příznivého počasí.

Další podrobnosti jsou očekávány během příštího měsíce po výstavě SEMA (3. - 6. listopadu).

Vystoupení Tomše Engeho během Pirelli World Challenge na Road America

Foto: Chriss Green Photography

Start závodu Pirelli World Challenge, v popředí s vozy kategorie GT3.

Pohled za obzor

Jedná se o seznam zájemců o jednotlivé série v nadcházející sezóně. Zvýrazněné údaje budou představovat změny oproti předchozímu vydání magazínu. U nových oznámení bude zvýrazněno pouze datum.

V kolonce Datum je uveden termín prvního oznámení. Zůstane neměnné i v okamžiku změny v případě oficiálního potvrzení po předchozím uvedení neoficiálních informací.

Ve sloupci s označením Poznámka mohou být údaje o jezdcích, počtech nasazených vozidel apod. Na začátku řádku písmena v závorce označí zdroj informací: O – oficiální oznámení týmu, na stránkách série anebo tiskovou zprávou (velmi vysoká pravděpodobnost) anebo R – údaje z rozhovorů anebo ze zákulisí, které mohou podléhat změnám. U jednoho týmu mohou být oba druhy informací.

Blancpain GT Series

V současné době je patrný opět větší zájem o vytrvalostní část seriálu. Jsou mezi nimi jak nynější účastníci, tak (staro)noví zájemci.

Zároveň jsou již nyní známy plány, které změní léta zavedené spojení některých značek a týmů. Prozatím z něj vychází nejlépe Lamborghini s Huracánem (stávající Team Brazil, Barwell – od BMW, nově ARC – od Porsche, Konrad). Ve vytrvalostní části letos soutěžící Car Collection nahradil Mercedes SLS druhou generací Audi R8, o rozsahu účasti věrohodnější informace než projevení zájmu nejsou. Věrni svým dosavadním značkám zůstávají u týmu ROAL (BMW M6) anebo u stáje Kessel (Ferrari 488).

Jestliže u německé stáje Attempto se pokusí o reparát v BGTS nejspíše bez McLarenu, u váhající stáje AKKA ASP stále není vyloučeno pokračování spolupráce s Ferrari.

Přehled zájemců o BGTS (BSS + BES)

 Datum  Tým  Vůz  Poznámka
 20.09.   Attempto  TBA  (R)
 12.10.   Team Brazil  Lamborghini  (R): Huracán
 (R): 1-2 změny v nynějších sestavách
 21.10.   Rinaldi  Ferrari  (R): F488 GTB
 (R): Siedler, Seefried (asi PRO)
 (R): případně 2. vůz: Salikhov, Kogay

Přehled zájemců o BES

 Datum  Tým  Vůz  Poznámka
 24.07.   RAM Racing  AMG  (R): typ GT
 30.07.   M-Sport  Bentley  (R)
 05.08.   Konrad  Lamborghini  (R): Huracán, 1 - 2 vozy
 07.10.   Barwell  Lamborghini  (R): Huracán, 2 vozy
 (R): spolupráce s MP Motorsport
 21.09.   AKKA ASP  TBA  (R)
 24.09.   Kessel  Ferrari  (R): F488 GTB, jen PAM a AM
 09.10.   ROAL  BMW  (R): M6, možná i krátké závody
 13.10.   ARC  Lamborghini  (R): Huracán
 24.10.   Car Collect.  Audi  (R): 2. generace

ADAC GT Masters

Pro současná oznámení s účastí v německém mistrovství je zatím typický zájem nových účastníků. Zatímco volba Attempto je zahalena ještě tajemstvím, Callaway kromě nového sponzora (Whelen) oznámil nejen nasazení nového počinu , ale také sestavu. O účasti v šampionátu uvažuje tým Car Collection, jenž se vybavil druhou generací Audi R8.

 Datum  Tým  Vůz  Poznámka
 20.09.   Attempto  TBA  (R)
 09.10.   Callaway  Corvette  (O): C7, Curran, Said
 24.10.   Car Collect.  Audi  (R): 2. generace

 

Foto: Roman Klemm

Nejlepší tým letošního ročníku ADAC GT Masters, Schubert Motorsport. S novým M6 GT3 prozatím vyjádřil zájem o vytrvalostní závody. V některých zahraničních zmíněný zájem o německé mistrovství nelze považovat dostatečně věrohodný.

Očekávané události

30. října – 1. listopadu - International GT Open (7/7); Barcelona

Závěrečný podnik desátého ročníku mezinárodní série španělských pořadatelů slibuje jednu z letošních nejlepších účastí. Obvyklý tucet zájemců převážně s Ferrari 458 doplní dle stávajících informací řada nových anebo příležitostných účastníků.

O zpestření pole se postará Gallardo týmu HP Racing, McLaren 650S (druhý Teo Martín – Watson, Montje, Kox Racing – Kox, Pronk), Mercedes SLS týmu Sports and You (Coimbra, Silva) anebo Porsche týmu Krypton (Biaggi, Pezzucchi).

Přenos závodu můžete sledovat prostřednictvím stránek pořadatele (Zde případně Zde). Časy vysílání naleznete v níže uvedené tabulce.

 Událost  Den  GT Sport  Start
 70´ závod  Sobota  15,45-17,25
15,55
 60´ závod  Neděle  13,45-16,00
13,55

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry.

19. – 22. listopadu - Světový pohár FIA GT Macao

MS GT1 Slovakia Ring 2012

Foto: Martin Ševčík

Doplňující odkazy

 Popis
Odkaz
Grand magazín 19/2015 (1. – 16. října)
Profil Blancpain Sprint Series 2015
Profil Blancpain Endurance Series 2015
Profil ADAC GT Masters 2015
Představení závodu 24 hodin ve Spa 2015
Konečné výsledky Blancpain GT Series

Zdroj: SRO, GT Sport, Sportscar 365, Autosport, Planet Le Mans, GT Eins, Formule