Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Renault oficiálně oznámil návrat továrního týmu

Renault oficiálně oznámil návrat továrního týmu

Koupil většinový podíl v týmu Lotus F1.

Renault oficiálně oznámil obnovení svého továrního týmu v F1. Stane se tak skrz odkoupení většinového podílu v týmu Lotus F1, které bylo podepsáno včera. Bohužel, oznámení je jiné, než jsme doufali. Podrobnosti si francouzská automobilka nadále nechává pro sebe.

Na oznámení odkoupení Lotusu se čekalo celé měsíce, už od konce září, kdy Genii a Renault podepsaly dohodu o záměru uzavřít obchod. Jeho realizaci komplikovaly dluhy týmu vůči třetím stranám, přičemž největší byl vůči vlastní mateřské společnosti Genii Capital a souběžně probíhala jednání se společností vlastnící komerční práva na F1 a jejím zástupcem Berniem Ecclestonem, o finančních bonusech, které dostávají významné týmy jako Ferrari, McLaren nebo Red Bull.

Když nebylo nic oznámeno ani během víkendu poslední velké ceny sezóny ani během posezónního testu pneumatik, začaly vzrůstat obavy, že se Renault s Ecclestonem nakonec nedohodne. Nyní je však již obavám konec, Renault začíná novou éru.

"Renault měl dvě možnosti, a to vrátit se ke stoprocentní účasti nebo odejít. Po detailní studii jsem rozhodl, že Renault v sezóně 2016 opět bude v F1," oznámil Carlos Ghosn, generální ředitel Renaultu.

"Poslední detaily poskytnuté hlavním akcionářem F1 nám daly dostatek jistoty k akceptování této nové výzvy. Naším cílem je vítězství, ačkoli to může nějaký čas trvat."

Oficiální zpráva dále hovoří o vášni pro motorsport, o motivaci zaměstnanců a technologické dokonalosti, nedává nám ale odpověď na některé palčivé otázky. Bude se tým opravdu jmenovat jednoduše Renault, nebo se do názvu dostane například Infiniti? Jak se přerozdělí vedoucí pozice v Renault Sport F1 a bývalém Lotusu? Odcházejí Infiniti a Total od Red Bullu? Na tyto otázky prý dostaneme odpověď až v lednu.

"V lednu poskytneme více informací o programu Renaultu pro sezónu 2016 začínající v březnu," stručně oznámil Ghosn.