Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Poslední sezóna Lotusu nenaplnila očekávání

Poslední sezóna Lotusu nenaplnila očekávání

Se šestým místem nemohl být tým spokojený.

Už pár dní víme, že týmu Lotus F1 končí období finančních problémů a za svou houževnatost bude odměněn. Stáje se opět ujal Renault a příští rok už bude závodit pod novým jménem i s novými zdroji. Při pohledu zpět na poslední sezónu se jménem Lotus ale vedení týmu není spokojeno.

Cílem bylo, i s omezenými zdroji, obsadit přinejhorším páté místo v poháru konstruktérů. Cíl se nepodařilo splnit, kromě Mercedesu, Ferrari, Williamsu a Red Bullu je nad ním i Force India a to se značným náskokem 58 bodů.

"Pravdou je, že jsme chtěli páté místo," řekl zástupce šéfa týmu, Federico Gastaldi. "Tento cíl jsme od začátku sezony pokládali za realistický. V odvážnější chvílích jsme doufali, že pokud vše půjde dobře, zabojujeme i o čtvrté místo, ale nakonec nám naše plány nevyšly. Nechtěli jsme šesté místo a nejsme s ním ani trochu spokojeni."

Týmu nakonec velmi chybí body poztrácené na začátku sezóny (po šesti závodech měl Lotus pouze 16 bodů).

"Měli jsme své problémy, měli jsme nešťastný vstup do sezony, hodně incidentů na trati, ale když se detailněji podíváte na jednotlivé závody, zjistíte, že to nebyly chyby našich jezdců. Víme, že v Enstone máme velmi dobrý a zkušený tým a že víme, jak postavit dobrý vůz. Samozřejmě, neměli jsme rozpočet jako Mercedes, Ferrari a Red Bull, ale přesto jsme chtěli zabojovat o čtvrté nebo páté místo."

Nejlepším závodem Lotusu byla jednoznačně Velká cena Belgie, v níž se Romain Grosjean postavil na třetí schůdek stupňů vítězů.