Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean: Takhle se říká sbohem!

Grosjean: Takhle se říká sbohem!

Dobrý závod, body a pojištění místa v Poháru konstruktérů.

Romain Grosjean musel do svého posledního závodu v barvách týmu Lotus F1 odstartovat téměř z chvostu startovního pole, protože dostal trest za výměnu převodovky. Strategie založená na dlouhém prvním stintu na tvrdší sadě pneumatik, kterou použil i Sebastian Vettel, však zafungovala výborně a Grosjean si po bojovným výkonu odnesl body za deváté místo.

"Byl to těžký závod, ale věděli jsme, že se správnou strategií se nám může podařit něco dobrého a klíčový byl poslední stint," řekl Francouz, který v posledním stintu dostal super-měkké pneumatiky a pár kol před cílem předjel Carlose Sainze i Daniila Kvjata.

"Když jsem uviděl, že Sainz je přímo přede mnou a Max Verstappen za mnou, chtěl jsem se dostat před ně. Podařilo se to a máme šesté místo."

Grosjeanových 51 bodů spolu s 27 body Pastora Maldonada Lotusu stačily k obsazení šesté příčky Poháru konstruktérů. Jedenáctibodový náskok před Toro Rosso se při dělbě společných příjmů F1 promění v miliony britských liber.

Grosjean tak měl poslední příležitost k malé oslavě s týmem se sídlem Enstone, za který jezdil už v roce 2009, kdy se ještě tým jmenoval Renault a jeho týmovým kolegou byl Fernando Alonso. Už brzy ho uvidíme v kombinéze nového týmu Haas F1, kterému zkušený jezdec pomůže etablovat se v F1.

"Není lepší způsob rozloučení se s týmem. Máme body a za sebou dobrý závod. Tento tým si to zaslouží a já jsem rád, že při mém odchodu dostal tento dárek. Byla to cesta plná emocí a jsem rád, že se mohu všem v Enstone tímto způsobem poděkovat."

VC Kanady - Lotus - Romain Grosjean