Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Lotus překvapen Grosjeanovou volbou

Lotus překvapen Grosjeanovou volbou

Francouz zřejmě opravdu odejde.

Ještě v Singapuru byly řeči o Grosjeanově odchodu z Lotusu do nového týmu Gene Haase pouze zákulisními spekulacemi a dnes už to vypadá jako hotová věc. Nic ještě nebylo oficiálně oznámeno ani rozhodnuto, ale zástupce šéfa Lotusu přiznal, že Grosjean chce a může odejít.

"Ne, budeme muset začít hledat," cituje F1i odpověď Federica Gastaldiho na otázku, zda už Lotus má za Grosjeana náhradu. "Měli jsme Romaina a Pastora (Maldonada). Romain je s námi v rámci programu Gravity (manažerská společnost vlastněná Genii, které patří i majoritní podíl v týmu Lotus F1) již sedmý rok. Pro mě osobně, a jsem si jist, že i pro celý tým, bude smutné vidět ho odcházet, protože se již stal součástí rodiny. Za ten čas se pohnul správným směrem, je chytrý, rychlý, odhodlaný a dokáže jezdit hlavou. Nyní budeme muset začít hledat jiného jezdce."

Už od začátku léta se říká, že většinový podíl v týmu opět odkoupí Renault a opět z něj udělá svůj tovární tým. Některé informace ze zákulisí tvrdí, že dohoda je již jistá a poslední podpis může přistát na správném místě třeba i zítra, jiné říkají, že Renault váha a nadále uvažuje o odchodu. Po závodní sedačce v továrním týmu baží hodně jezdců a mezi hlavní favority mají patřit Jolyon Palmer (testovací pilot Lotusu a úřadující šampion GP2), Francouz Jena-Éric Vergne i Kevin Magnussen. Rozhodnutí však není na Gastaldim a zřejmě nebude rychlé.

"Nepředbíhejme. Bude to rozhodnutí správní rady. Musíme si s ním (s Grosjeanem) sednout, zjistit o co mu jde a jaké jsou možnosti. Naše smlouva platí do konce sezony. Nepočítali jsme s možností, že nás Romain opustí, ale i to patří k životu. Má právo to udělat když chce, je to svobodný člověk. Takže se nyní podíváme jak dát dohromady nové kousky skládačky."

Haas F1 oznámil, že již v úterý představí svou jezdeckou dvojici pro sezónu 2016. Předpokládá se, že Grosjeanův přestup je spojen s nadějí nahradit Kimiho Räikkönena ve Ferrari, jelikož Scuderia a Haas úzce spolupracují.