Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean měl vyhrávat závody, míní Boullier

Grosjean měl vyhrávat závody, míní Boullier

Čeho končící závodník lituje nejvíce?

Éric Boullier vzpomíná na staré časy v týmu Lotus, kde pracoval po boku krajana, závodníka Romaina Grosjeana. Grosjean tehdy získal několik pódiových umístění, ale ani jedno vítězství. Byl však ještě mladý a jeho vrchol měl teprve přijít. Boullier pak odešel do McLarenu a Grosjean do Haasu (a z týmu Lotus se stal Renault). Boullier svou misi nesplnil, nepřivedl McLaren zpět mezi špičku F1. Nyní vidí, že i Grosjean odchází, bez jediného vítězství a po dvou sezonách ve velmi slabém voze.

"Byl dost dobrý a snadno mohl vyhrát," řekl Boullier, který je teď generálním ředitelem VC Francie, pro Beyond The Grid. "Myslím, že má na to, aby vyhrával závody. Má tituly ze všech kategorií, ve kterých závodil před F1. Jenže F1 je komplikovanější. Je třeba umět zvládat tlak a soustředit kolem sebe správné lidi. Plus je ještě třeba být ve správném týmu se správným motorem a ve správný čas.

Když se podíváte na sezony 2012 a 2013, Kimi byl výjimečný v tom, jak dokázal lidi přimět pracovat, více se snažit. A byl na stupních vítězů a dvakrát i vyhrál. Kimi je neskutečně dobrý jezdec. Jeho talent mu pomáhá udržet i během závodu vše pod kontrolou. Jenže Romain byl ještě mladý, to je třeba brát v úvahu. Často se nedalo říct, že má vše pevně v rukou.

Kdo chce být mistrem světa F1, musí být výborný ve všem, v ničem nesmí zaostávat, samozřejmě. Ale Romain byl rychlý, jen asi příliš nezkušený na to, aby z toho dokázal vytěžit maximum. Potom odešel do jiného týmu a už neměl šanci ani na stupně vítězů. Ale i za Haas absolvoval pár skvělých závodů a týmu přinesl mnoho, mnoho bodů."

Grosjean si myslí, že se prostě narodil v nesprávném čase, stejně jako například i Nico Hülkenberg, který se již nejspíš do F1 také nevrátí.

"Myslím, že generace z let 1986 a 87 měla smůlu," řekl Grosjean v podcastu In The Pink. "Paul Di Resta, Nico Hülkenberg, já, ale částečně i Sébastien Buemi. My všichni jsme přišli v době, kdy byla nejlepší místa zabrána a starší hoši ne a ne odejít. Pak přišla další generace, oni byli ti mladí a my jsme nikdy nedostali šanci."

Měl i smůlu na Renault a tým z Enstone. Přestože vyrůstal a žije ve Švýcarsku, závodil s francouzskou licencí, což mu v nižších sériích pomohlo získat podporu Renaultu. V roce 2009 Renault svou mladou naději nasadil proti Fernandu Alonsovi, ale až v druhé polovině sezony, když se z týmu poroučel Nélson Piquet mladší. Po naskočení do rozjetého vlaku neměl šanci držet tempo s dvojnásobným mistrem světa v nejlepších letech, což od něho Renault ani nemohl čekat. Na konci toho roku však Renault tým prodal investiční skupině Genii a ta si do něj dovedla jiné jezdce.

Grosjean se uchytil až na druhý pokus, první nebyl moc fér. Foto: Renault

Grosjean se musel vrátit do GP2, kterou o dva roky později vyhrál. Potom ho přijal Lotus, jak Genii svůj tým pojmenovala. A všechno vypadalo dost dobře, než investiční skupina přestala tým financovat a připravovala prodej zpět do rukou Renaultu.

"Pokud něčeho lituji, tak určitě toho, že Lotus v roce 2014 krachoval. Po brilantní sezoně 2013, když jsme byli na správné cestě, když jsme stoupali k výšinám. Nedostal jsem žádnou nabídku od špičkového týmu. Kimiho vzalo Ferrari, já jsem zůstal v Lotusu, se kterým to šlo z kopce. A když se jezdec jednou ocitne blízko chvostu pole, těžko se mu hledá cesta zpátky. Vím, že jsem byl párkrát blízko vítězství, ale toho nelituji, protože jsem vždycky udělal všechno, co bylo v mých silách. Jak jsem řekl, lituji pouze toho, že po roce 2013 jsem už nikdy nedostal šanci usednout do podobně konkurenceschopného vozu," konstatoval Grosjean.

Zdroj: Beyond The Grid, In The Pink, úvodní foto: Lotus