Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

U Toro Rosso se maká 24/7

U Toro Rosso se maká 24/7

Malý tým musí dohnat ztrátu, pracuje na tři směny.

Zaměstnance Toro Rosso čeká těžká zima. FIA až na začátku tohoto měsíce potvrdila úpravu pravidel tak, aby italský tým mohl v roce 2016 používat letošní verzi pohonných jednotek Ferrari. A hybridní pohonné jednotky s turbem jsou tak velké, náročné na chlazení a rozdílné, že malý tým nemohl dokončit návrhářské práce na svém voze, dokud neměl jistotu. Kvůli tomu musí nyní během pár týdnů stihnout to, na co se týmy obyčejně připravují od léta.

První ze dvou zimních testů začne 22. února, takže by se mohlo zdát, že tým má ještě moře času, jenže s výrobou nových dílů v továrně Toro Rosso i u subdodavatelů se musí začít mnohem dříve. Franz Tost proto tým přeorganizoval a před Vánocemi se v italské Faenze pracuje 24 hodin denně.

"Naplánovali jsme proces výroby a zjistili jsme, že je nutné přejít na třísměnný provoz, sedmidenní pracovní týden a 24 hodinový pracovní den, pokud chceme být včas připraveni na první test," řekl šéf Scuderie Toro Rosso Autosportu.

"Na straně Toro Rosso není problém vše zorganizovat k maximální efektivitě. Problém vzniká u dodavatelů a jejich vánoční dovolené. Většina z nich má minimálně desetidenní volno, což celý proces značně komplikuje."

Zima bývá pro týmy F1 vždy náročná, protože finálním produktem těchto měsíců je vůz, od kterého bude záviset úspěch týmu během celé dlouhé následující sezóny. V italské továrně se ale dosud ještě nikdy nemuselo pracovat v noci.

"Už jsme v F1 nějaký ten pátek a ještě nikdy jsme nemuseli přistoupit k třísměnném provozu. Už se to sice párkrát stalo v únoru, kdy se finišovalo s výrobou vozu, ale to zpravidla jen na jeden nebo dva dny. Nyní budeme muset t tímhle způsobem pracovat v prosinci, lednu a až do poloviny února. Dva a půl měsíce. Nabrali jsme hodně lidí jen na tuto krátkou dobu."