Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Wolff prodal poslední akcie Williamsu

Wolff prodal poslední akcie Williamsu

Druhým největším akcionářem se stal Brad Hollinger.

Toto Wolff prodal své poslední akcie týmu Williams. Bývalý závodník a úspěšný podnikatel se stal spoluvlastníkem Williamsu v roce 2009 a v roce 2012 byl jmenován jeho výkonným ředitelem, pak ho ale zlákal Mercedes a již v lednu 2013 se přesunul do sídla jeho továrního týmu v Brackley. Wolff týmu Mercedes nejen šéfuje, ale má v něm i 30% podíl. A aby nedocházelo ke střetu zájmů, zavázal se prodat akcie Williamsu.

V průběhu sezóny 2014 prodal 5 procent Američanovi Bradu Hollingerovi, na začátku roku 2015 mu prodal dalších 5 procent a teď posledních 5 procent.

"Jsem překvapený, kolik to ve mně vyvolalo emocí. Dnes jsem protnul poslední obchodní vazby se Sirem Frankem a týmem Williams," prozradil Wolff. "Jsem hrdý, že jsem do tohoto sportu vstoupil prostřednictvím týmu skutečných nadšených závodníků.

Prodej mých akcií je součástí dlouhodobé dohody s Daimlerem, ale bylo pro mě důležité najít správného investora, který je koupí ze správných důvodů."

Hollingerovým hlavním byznysem je zdravotnictví, jeho společnost Vibra Healtcare v USA vlastní desítky nemocnic a tam vidí i možnosti dalšího rozvoje F1.

"Je úžasné, že Formule 1 je tak úspěšná, aniž by prorazila ve Spojených Státech. Nyní se na starty postaví americký tým (Haas) a já věřím, že to pomůže zvýšit zájem Američanů o F1. Věřím, že průnik na americký trh bude nyní rychlejší a to je dobré, protože je tam mnoho nadnárodních společností a obrovský potenciál pro získání nových diváků."

Hollinger také řekl, že popularitě v USA by velmi pomohla další velká cena, která by F1 ukázala obyvatelům New Yorku nebo Los Angeles.

Frank Williams si nadále nechává více než 50 procent akcií týmu, kde jeho zájmy zastupuje jeho dcera Claire Williams. Brad Hollinger má 15 %, spoluzakladatel Patric Head 10 %, přibližně 3 % patří zaměstnancům a 20 % se obchoduje na burze ve Frankfurtu.