Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Wolff se Ocona nevzdá

Wolff se Ocona nevzdá

Raději se zbavil Wehrleina

Toto Wolff viní z nezáviděníhodné situace Estebana Ocona snad každého, kromě sebe samého. Nejnověji mluví o politice, lžích a chybějící odvaze v řadách jiných týmů.

"Co se událo v červenci a srpnu tohoto roku… Neuvěřitelné!" stěžoval si šéf Mercedesu v rozhovoru pro Sky Sports F1. "Tolik zákulisní politiky, skrytých agend a lží… Ne všichni rychlí mladíci si najdou místo a Esteban může být jedním z nich.

V červenci měl dvě nabídky a bylo třeba pouze zjistit, která z nich bude pro něj lepší. Ale teď nemá co podepsat, protože někteří lidé prostě nemají koule a nedodrží své slovo."

Zástupci Red Bullu se netají tím, že by Ocona chtěli do Toro Rosso, jenže i do svého juniorského programu. Wolff si ale hodlá Francouze ponechat: "Ani za milion let. Jednoho dne bude závodit za Mercedes, vyhrávat závody a získávat tituly. Všem ukáže, jak velkou chybu udělali."

Je zřejmé, že v juniorském programu Mercedesu je přetlak jezdců, ačkoli je mnohem skromnější než u Red Bullu. Bez jediné rezervované sedačky jsou i čtyři jezdci příliš mnoho a Wolff se rozhodl, že zpátky do rybníka hodí rybu jménem Pascal Wehrlein. Majitel mistrovského titulu DTM z roku 2015, získaného ve voze Mercedesu, který v roce 2016 vybojoval jediný bod týmu Manor a v roce 2017 jako jediný skóroval v Sauberu, si musí místo pro sezonu 2019 hledat sám. Německá automobilka opouští DTM, kde Wehrlein letos našel azyl, a do nového týmu ve formuli E ho nebere.

"Náš juniorský program byl vždy o podpoře mladých talentovaných jezdců a hledání příležitostí, které by jim mohly být poskytnuty. Ne vždy je to přímá cesta na vrchol a někdy se ukáže, že je vhodný čas tento vztah ukončit. Naneštěstí, příští rok nebudeme mít pro Pascala vhodné místo. V jeho nejlepším zájmu jsme se s ním dohodli, že smlouvu neprodloužíme. Tak bude mít dobrou šanci najít si místo přiměřené jeho talentu," prohlásil diplomaticky Wolff.


Juniorka Mercedesu tak už bude mít pouze tři jezdce a Andrea Kimi Antonelli nebude Wolffovi dělat žádné starosti. Je mu 12 let a závodí v motokárách. Jiné už to je s 20letým Georgem Russellem, jenž aktuálně vede šampionát F2. I kdyby ho závody v Rusku a v Abú Zabí připravily o titul, ve F2 se už nemá co učit. Red Bull a McLaren v uplynulých letech využily malou odbočku, Estebana Ocona a Stoffela Vandoornea nechaly závodit v exotické sérii Super Formule, čímž získaly rok času. Pokud Wolff nechce jít touhle cestou, potřeboval by pro své juniory dvě sedačky mimo svůj tým.

Brazilská televize Globo tvrdí, že přednost bude mít Russell, jehož smlouva s Williamsem prý potřebuje už jen doladit detaily a pár podpisů. Dveře spekulacím jsou samozřejmě otevřeny dokořán. Někdo si umí ve Williamsu představit oba juniory Mercedesu. Z Wehrleina je navíc nyní volný a stále relativně mladý jezdec se superlicencí a Toro Rosso potřebuje dva takové, pokud se má na konci sezony rozloučit s nepřesvědčivým Hartleyem.