Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mercedes má náhradního šéfa týmu

Mercedes má náhradního šéfa týmu

Stal se jím bývalý belgický závodník.

Týmy mají náhradní, třetí jezdce. Pro případ, že by se některý nemohl zúčastnit velké ceny. Ale Mercedes je v současnosti asi jediným týmem, který má i druhého, náhradního šéfa týmu. Tento post obsadil 37letý Belgičan Jérôme d'Ambrosio.

Kdo F1 sledoval i před desetiletím, tak si to jméno pamatuje. D'Ambrosio závodil ve F1 za týmy Marussia a Lotus F1. V roce 2014 si pak zkusil vytrvalostní závodění a následně zakotvil ve Formuli E, kde setrval do roku 2020 a připsal si tam tři vítězství. Do nejužší špičky sice jako závodník neprorazil, ale prý by se mu to mohlo povést jako šéfovi týmu. Toto Wolff je také bývalý závodník, ačkoli on to nikdy nedotáhl až do F1. Možná si v D'Ambrosiovi chce vychovat nového šéfa týmu Mercedes, vždyť už před lety začal mluvit o tom, že každoroční cestování je velmi časově náročné a že by si sám sebe uměl představit pouze v křesle ředitele týmu. A jelikož vlastní třetinu týmu, tak své plány může realizovat.

Když nebudu v místě konání velké ceny, Jérôme mě zastoupí,“ řekl šéf Mercedesu. „Pravda, za uplynulých 11 let se to stalo pouze třikrát, ale je důležité být předvídavý. Jérôme loni odvedl skvělou práci ve Venturi, ačkoli to je malá organizace, s naší má máloco společného, my máme 2500 lidí. Ale dáváme mu příležitost a musím říct, že o víkendech dělá většinou rozumná rozhodnutí. Už to je úspěch, když se na to podíváte optikou Jamese Allisona (technického ředitele Mercedesu), který mi často říká, že dělám 50 procent chytrých rozhodnutí a 50 procent nesmyslů. Ale teď vážně. Dáme mu čas, protože si myslím, že je na tohle místo ten pravý. Teď si musí získat respekt v týmu i v padoku. Má čas. A kdybych náhodou nemohl být s týmem, tak za mě zaskočí.

D'Ambrosio závodil za týmy Marussia a Lotus. Foto: Lotus

Zdroj: Auto Hebdo, úvodní foto: Mercedes