Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prost Wolffovi radil vyhýbat se konfliktům

Prost Wolffovi radil vyhýbat se konfliktům

Verstappen s Hamiltonem, to by byla válka

Po rozhovorech s Aldem Costou a Jamesem Allisonem tady máme další rozhovor na téma dominance Mercedesu trvající od roku 2014. Tentokrát přímo se šéfem týmu Totem Wolffem.

"U nás lidé, kteří spolu pracují, spolu často i kamarádí, dá se říct. Rozhodně je u nás taková atmosféra," řekl Rakušan v rozhovoru pro web Formula1. "V roce 2015, když jsem se přestěhoval do Spojeného království a blížily se mé narozeniny, se mě manželka zeptala, koho si chci pozvat. Nenapadl mě nikdo kromě mých blízkých spolupracovníků z týmu. Takže z toho byla večeře s asi tak deseti kolegy a jejich manželkami. Tam jsem si uvědomil, jak jsme si byli hned od začátku blízcí.

Lidé jsou středobodem mého zájmu. Rád s nimi trávím hodně času, snažím se pochopit jejich problémy, obavy, ale zároveň je motivovat a stavět před ně výzvy. V týmu nám záleží na lidech, kteří s námi pracují. A je to cítit. Je to o zvládání tlaku. Vytváříme takto prostředí, kde se člověk nemusí bát. Nemáme politiku zaměstnej a vykopni a neobviňujeme se navzájem. Na poradě může být horko, je dobré mít různé úhly pohledů, ale nesmí to být osobní spory."

V jiném rozhovoru pro ORF Wolff mluvil o jezdcích. Mezi Lewisem Hamiltonem a Nikem Rosbergem evidentně byly spory. I proto je nyní v týmu Valtteri Bottas, ne Max Verstappen.

"Když jsem začínal u Mercedesu, mluvil jsem s Alainem (Prostem) a zeptal jsem se ho, jak se to pokazilo mezi ním a Sennou. Řekl, že si občas nebyli jisti, zda mají podporu týmu. A bylo v tom hodně politiky. Samozřejmě nevím, co je na tom pravdy, nebyl jsem při tom. A je pravdou, že to byla jejich skvělá éra. Ale my se politice vyhýbáme. Jistě, děláme politiku směrem ven, ale ne dovnitř, to nikdy nepřipustím.

Už nikdy nepochopíme, co se přesně událo ve vztahu Nika s Lewisem. Je to něco, co začalo ještě v motokárách, když byli děti. Byli jsme svědky toho, jak se jejich přátelství otočilo v nepřátelství. Opravdu těžko pochopit dynamiku tohoto vztahu. Začalo to, už když jsem se v roce 2013 připojil k týmu, a bylo to čím dál horší.

Vymykalo se nám to z rukou. Na poradách bylo ve vzduchu cítit negativní energii. V určitém bodě se to už nemohlo tak nechat. Mluvili jsme o tom, ale zůstali nepřáteli. Kdyby do týmu přišel Max, byla by z toho zbytečná válka hvězd (star wars). Naštěstí od doby, kdy je v týmu Valtteri, se tento problém ztratil," prohlásil Wolff.

Podle Wolffa jsou největším pokladem týmu jeho lidé, proto jim věnuje nejvíce času. Foto: Mercedes

Hamilton stále nemá podepsanou smlouvu. Bernie Ecclestone vyrukoval s tvrzením, že je to už jen show, aby se o Hamiltonovi a Mercedesu psalo i mimo sezonu. Jiní lidé s kontakty v padoku tvrdí, že Daimler nechce dát jezdci taková práva reprezentovat značku, jaká by si představoval. A poté, co ho George Russell pěkně zastoupil v Sachíru, si už nedokáže vybojovat ani zvýšení platu. Jinde se zase píše, že Hamilton chce mít ve smlouvě právo vetovat výměnu Bottase za Russella.

Zdroj: Formula1, ORF, úvodní foto: Mercedes