Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Třetí vozy opět na stole

Třetí vozy opět na stole

F1 by měla mít 30 závodníků!

Toto Wolff oživuje myšlenku třetích vozů týmů F1. Tentokrát ve verzi, že každý z deseti týmů F1 bude nasazovat tři vozy místo dvou. Jeden vůz však bude vyhrazen pro "mladého jezdce" nebo nováčka, takže 10 vozů by bylo jakousi vstupní branou do F1 a jezdci v nich by měly omezený čas na získání pevného místa ve svém týmu.

Kromě většího množství akce přímo vyplývajícího z většího množství vozů na trati, by se jednalo také o řešení problému s přiváděním nových jezdců na vrchol motoristického sportu. Příští sezona má již obsazených devatenáct vozů z dvaceti a ani do jednoho z nich se neposadí nováček. Mercedes nemá místě pro Nycka de Vriese, šampiona Formuli E a například Renault nemá kam umístit talentovaného Oscara Piastriho, jenž je aktuálně v čele šampionátu F2. Mimo prozatím zůstávají i mladíci Ferrari, Callum Ilott a Robert Schwartzman.

"Do třetího vozu by se mohli posadit nováčci," cituje Wolffa RTL. "A na startu velké ceny by najednou stálo 30 vozů!"

Třetí vozy silných týmů by však výrazně zredukovaly šance slabších týmů příležitostně se postavit na stupně vítězů, nebo dokonce vyhrát závod. Proto ani jeden z pokusů protlačit třetí vozy dosud nebyl úspěšný.

"Teď není správný čas uvažovat o zvýšení počtu vozů. Nefungovalo by to," řekl šéf Williamsu, Jost Capito.

Jakou šanci by měl jezdec Williamsu, kdyby bylo v poli více vozů Mercedesu, Red Bullu, Ferrari, McLarenu...?

Zdroj: RTL, úvodní foto: Mercedes