Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pořadí VC São Paula je konečné

Pořadí VC São Paula je konečné

FIA udělala s Mercedesem krátký proces.

FIA se rozhodla nevyhovět Mercedesu ve věci opětovného prozkoumání incidentu z 48. kola Velké ceny São Paula. Výsledková listina tak zůstává v platnosti a Max Verstappen se již nemusí obávat žádného trestu.

Mercedes včera předložil záznam z přední palubní kamery vozu Maxe Verstappena, která nebyla komisařům VC São Paula k dispozici při rozhodování, přičemž rozhodnutí incident ani detailněji neprozkoumat tehdy Mercedes dost rozladilo. K detailnímu zkoumání však ani nedojde, Mercedes nebude mít příležitost ukázat komisařům svůj úhel pohledu, ani vysvětlit, proč by mělo být Verstappenovo počínání potrestáno.

Komisaři rozhodli, že se skutečně jedná o nový důkazní materiál, který skutečně nebyl k dispozici v době vynesení původního rozhodnutí a který je relevantní, avšak není signifikantní. Mercedes tedy splnil tři ze čtyř podmínek žádosti o opětovné prozkoumání incidentu. A to nestačí.

Komisaři často musí rozhodnout rychle a pouze s omezeným množstvím dat. Avšak při tomto rozhodnutí neměli komisaři pocit, že nemají dostatek dat. Kdyby si mysleli, že potřebují vidět záběry z přední palubní kamery vozu číslo 33, prostě by incident nechali ve stadiu vyšetřování až do skončení závodu a rozhodnutí učinili později. Komisaři usoudili, že přední kamera neukazuje nic, co by nebylo vidět z jiných úhlů,“ píše se v tiskové zprávě FIA.

Očekávali jsme to,“ reaguje na rozhodnutí Toto Wolff, šéf týmu Mercedes. „Chtěli jsme, aby se o tom mluvilo. Myslím, že tímto diskuse nekončí, svého cíle jsme dosáhli. Skutečně jsme ani nedoufali, že dosáhneme více.

Verstappenovi zůstalo jeho druhé místo, žádného trestu se už bát nemusí. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes