Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

F2005 nebude dítětem Roryho Byrna

F2005 nebude dítětem Roryho Byrna

Šéfkonstruktérem Ferrari se stává Aldo Costa.

Smlouva šéfkonstruktéra Ferrari Roryho Byrna vyprší za dva roky. Do té doby by Jihoafričan rád našel svého nástupce. Možná to nebude trvat ani tak dlouho, jak by se mohlo na první pohled zdát. Včera totiž Byrne oznámil, že model F2005 nebude jeho dílem.
 
Byrne, který je považován za jednoho z nejlepších konstruktérů v moderní historii formule 1, přišel do Ferrari na sklonku roku 2006 z Benettonu.
 
Je to právě Byrne, kdo stál za sérií monopostů, které dominovaly v posledních šesti letech Mistrovství světa. Nástupcem Jihoafričana by se s koncem sezóny 2006 měla stát jeho pravá ruka, Aldo Costa.  
 
"Costa byl mou pravou rukou po mnoho let. Velmi mu věřím," uvedl Byrne pro Gazzetta dello Sport.
 
"Různé pracovní týmy podléhají přímo jemu. Až nastane čas mého odchodu, bude odpovědný za celý systém."
 
Byrne rovněž odhalil, že práce na monopostu pro příští rok, F2005, již řídí Costa.
 
"Vůz pro rok 2005 již neponese mou pečeť. Projekt vede inženýr Aldo Costa. Naše role se mění. On postupně přebírá moje odpovědnosti, zatímco já dohlížím."
 
Byrne taktéž sdělil, že po vypršení kontraktu v únoru 2007 neuvažuje o jeho prodloužení. Na druhou stranu však ani nevyvrátil možnost setrvání v táboře Ferrari, byť v jiné roli.
 
"Moje smlouva skončí v únoru 2007. Co bude potom se teprve uvidí," uvedl Costa. "Mohl bych se angažovat jinak. Od roku 2007 však budu většinu času trávit v Phuketu, odkud pocházím. Nedaleko moře jsem zde koupil pozemek o rozloze sedmi tisíc metrů čtverečních. Postavím turistickou vesnici a budu vzpomínat na nádherné roky strávené s Ferrari."