Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Renault přiznal použití žetonu

 Renault přiznal použití žetonu

Red Bull má brzy dohnat Ferrari.

Od začátku sezóny jsme o vývojových žetonech omezujících vylepšování pohonných jednotek během sezóny moc neslyšeli a v Rusku jsou najednou velkým tématem. Jako první se k utracení tří žetonů přiznalo Ferrari, které kvůli tomu pro Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena připravilo nové motory. Následně Mercedes přiznal, že použil dva žetony, ale úprava palivového systému byla možná bez výměny motorů a v Soči s jeho novinkou jezdí tovární tým i všichni zákazníci. FIA následně odhalila, že Renault měl upravenou pohonnou jednotku už před čtyřmi týdny v Bahrajnu, druhém závodu sezony. Byla to ale jen malá úprava, která z jeho konta stáhla 1 žeton.

"Bylo to v Bahrajnu, ale nebylo to nic velkého. Velký krok uděláme až v Kanadě," řekl Frédéric Vasseur, šéf továrního týmu Renaultu.

Připravované úpravy pro Kanadu jsou tak velké, že Renault mluví o B-verzi letošní pohonné jednotky. Ředitel Renault Sport, Cyril Abiteboul, prozradil, že i při B-verzi je důraz kladen na spolehlivost, ale její výkon by měl být dostatečně vysoký, aby Red Bull mohl pravidelně bojovat s Ferrari.

Otázka vývojových žetonů se naposledy probírala i na poradách nejmocnějších lidí F1, kteří se rozhodli využít úpravy pravidel pro sezónu 2017 a žetonový systém z nich úplně vyškrtli.