Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Motory Renault už nejsou daleko od Mercedesu

Motory Renault už nejsou daleko od Mercedesu

Příští rok mohou být na stejné úrovni.

Šéf týmu Renault odhaduje, že motory francouzské automobilky jsou už téměř tak dobré, jako motory Mercedesu. Nadále jsou evidentně horší, ale rozdíly mezi nimi se během uplynulých 12 měsíců drasticky zmenšily a nový motor připravován pro sezonu 2017 vypadá na dynamometru velmi dobře.

"Udělali jsme dva dobré kroky. První v zimě, před prvním závodem a druhý v Monaku a Kanadě," řekl Fred Vasseur. "Řekl bych, že teď už nejsme daleko za Mercedesem. Trochu zaostáváme, ale když analyzujeme data z GPS, nevidíme velké rozdíly. A nadále se zlepšujeme. Vím, co připravujeme pro rok 2017, protože nový motor V6 se již testuje a výsledky jsou povzbuzující."

Motor by měl být dostatečně silný, aby se zákaznický tým Red Bull Racing mohl vrátit do boje o vítězství. Obnovený tovární tým má nižší cíl, měl by skončit mezi pěti nejlepšími. To se dá chápat tak, že před sebou strpí jen jiné velké týmy - Ferrari, McLaren, Mercedes a Red Bull.

"Ghosn (Carlos Ghosn, generální ředitel automobilky) nám dal plán, podle kterého máme být v třetím roce schopni bojovat o stupně vítězů a v pátém vyhrát pár závodů. Takže od této chvíle do třetího roku (sezona 2018) máme být připraveni sbírat pódiová umístění. Abychom to stihli, měli bychom být příští rok alespoň pátým nejlepším týmem. Vnímali bychom to jako úspěch."

Renault má co dohánět, protože převzal tým Lotus F1 na pokraji bankrotu a bez vozu pro sezonu 2016.

"Věděli jsme, do čeho jdeme. Vůz byl navržen na začátku roku 2015 a během sezony se na něm vůbec nepracovalo. Navíc byl navržen kolem motoru Mercedesu a my jsme do stejného šasi dali motor Renault. Už dostat se na trať bylo náročné. Společnost jsme převzali jen dva měsíce před zimním testem v Barceloně, takže jsme samozřejmě ani nečekali, že budeme silní. Ano, loni byly výsledky lepší, ale nyní máme vůz navržený pro minulou sezonu a motor Mercedes."