Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

LEGENDY 2016 již o tomto víkendu

LEGENDY 2016 již o tomto víkendu

Doplňující informace o blížící se motoristické slavnosti.

V pražských Bohnicích se již tento víkend uskuteční další ročník motoristické slavnosti LEGENDY. V tomto článku Zde se můžete seznámit s prvními informacemi o letošním ročníku publikovanými na těchto stránkách. Nyní je zde doplnění novinek a praktických rad.

Doplňující informace o 3. ročníku

Tato kapitola volně navazuje na minulé oznámení tématických expozicí nebo zajímavých vozů. Nejprve však následuje krátké zhodnocení změn v porovnání s druhým ročníkem.

Letos došlo k soustředění exponátů na menší plochu, neboť expozice v odlehlé části na statku v severozápadní části areálu chybí. V porovnání s loňským rokem je nepsanou hranicí v této části nezměněná 1,5 kilometrů dlouhá dráha pro exhibiční jízdy. Tím zároveň mohlo dojít k odbourání dočasně otevíraných přechodů dráhy na cílové rovince. Z plánku, který se nachází ve spodní části této stránky (Zde), je zřejmá nepřítomnost výstav děl s tématikou motorismu.

Rozšíření se naopak týká otevírací doby v sobotu (9 – 20), v neděli došlo pouze k posunu (9 – 17). Příznivé pro plánování doby návštěvy je zveřejnění časového harmonogramu programu na hlavním pódiu. Konkrétnější je též uvedení kategorií exponátů účastnících se exhibicí (více naleznete v souboru s možností stažení (Zde).

Pokud by nepřálo počasí, jako tomu bylo loni v sobotu odpoledne, nemusí to znamenat u vybraných exponátů zakrytí plachtami. Skvosty v podobě speciálů Mercedes pro F1 a DTM jsou umístěny pod rozlehlou průhlednou střechou.

Novější informace pořadatelů se týkají motocyklů, kterých bude na legendách okolo třistapadesáti. Letos potěší organizátoři fanoušky jednostopých strojů se zaměřením na průřez produkcí ze země vycházejícího slunce. Největšími lákadly budou Honda 900 Bol d´or, Kawasaki GPZ 1100, různé typy Hondy CB500 anebo Suzuki GS.

V sekci anglických automobilů doplní dříve zmíněnou kolekci Jaguaru řady XJ také vrcholné modely 420G a Mark X. Lahůdkou bude ojedinělý Aston Martin DB7 Vantage Prototype.

Sportovní úspěchy mladoboleslavského výrobce připomene sbírka legendárního modelu Škoda 130 RS. Současnost značky s okřídleným šípem bude reprezentovat Fabia R5 posádky Kopecký/Dresler.

Speciály pro erzety se do běžného provozu nehodí, novinka Superb Sportline ano. Z podobného soudku je i vystavení celé palety sportovně laděné řady Monte Carlo. Zvažujete-li využití nabídky škodováckého obchodu Boutique, výhodou v porovnání s internetem bude vystavené zboží.

Již dříve byly oznámeny české premiéry kabrioletů Mercedes-Benz C anebo Range Rover Evoque. K nim přibude pouhý týden po oficiálním odhalení druhá generace Audi A5 v atraktivní verzi kupé. Dalším novým počinem koncernu bude nový Volkswagen Beetle Dune.

Konkurenční Ford nebude oslňovat novinkami, naopak představí skvosty ze své historie. Legendární plechovou Lízu z roku 1905 doprovodí trojlístek sportovců ze silnic a okruhů: Capri RS 2600 (1972), Sierra XR4i (1983) a Sierra RS500 Cosworth (1987).

K vidění budou nejen zhmotněné výtvory, ale také představení Kartingové akademie. Základní stavební kámen kariéry nejednoho závodníka je novým projektem českého autoklubu.

České osobnosti motosportu jsou rozděleny do dvou kategorií. Mezi Hvězdy slavnosti patří především zástupci rally anebo závodů do vrchu. Další závodníci si již zasloužili zařazení mezi Legendy motosportu. Seznam lze nalézt též na programu s odkazem výše. Navíc je oznámená přítomnost bývalého pilota F1 Scott Speeda z USA, který je od středy v České republice.

Praktické informace

Vstupenky

 Druh  Na místě (Kč)
 Jednodenní  450
 Dvoudenní  750
 Děti (3-15 let)  150
 Studenti (ISIC)  250
 Zlevněné **  250

* 2 dospělí a až tři děti (do 15 let)

** Osoby starší 65 let, držitelé průkazů ZTP/P

Doprava

V blízkém okolí je k dispozici pouze omezené množství parkovacích míst. Pro obyvatele hlavního města je vhodnější zvolit hromadnou dopravu. Návštěvníci z okolí mohou využít záchytná parkoviště poblíž stanic metra.

Podzemní drahou se pak lze přesunout k nejbližší stanici metra, kterou je zastávka Kobylisy na trase C. Odsud lze linkami 177, 200, 202 dojet stanici Katovická anebo Odra, které jsou v blízkosti Ústavní ulice poblíž hlavního vstupu do areálu. Při použití autobusů 152 a 183 (zastávka Libeňská) se dostanete k dalšímu ze vstupů do areálu.

Všemi zmíněnými stanicemi projíždí také linka 202, která je zajímavá spíše pro obyvatele severního okraje Prahy.

Doplňkové služby

Osvěžení nápoji a doplnění energie po vyčerpávajícím brouzdání areálem zajistí občerstvení. Přestože došlo loni ke zdvojnásobení počtu občerstvovacích míst (na jedenáct), zájem návštěvníků pořadatele zaskočil. Letos budou k dispozici pouze tři větší občerstvovací zóny, další desítky stánků budou rozmístěny na dalších patnácti místech.

Po takřka zdvojnásobení stravovacích možností se navýšení počtu dočkaly také zóny s toaletami. Jelikož v tomto případě nebyla loni situace tak ožehavá, je jich letos pouze o tři více. Ze sedmnácti míst je sedm dostupných bezbariérově.

Pro zabavení dětí jsou připraveny nafukovací atrakce a soutěže. Místem pro zábavu nejmenších návštěvníků bude opět travnatá plocha nedaleko cíle exhibičních jízd.

Zajímavou možností je zakoupení vybraných suvenýrů s tématikou této motoristické slavnosti. Částečnou představu o nabídce poskytnou tyto stránky Zde.

Užitečné odkazy

LEGENDY (Zde)

Prezentace slavnosti na internetu nabízí spoustu doplňujících informací o průběhu chystané akce. Kromě zpráv týkajících se této přehlídky je zde přehled vystavených exponátů, pozvaných osobností, náznaky programu anebo možnost zakoupení vstupenek včetně předprodeje.

Odkaz na program (Zde)

Přehled nejzajímavějších osobností a exponátů. Součástí je také časový rozvrh témat probíraných na hlavním pódiu anebo kategorií vozů účastnících se exhibičních jízd.

Aplikace (Android Zde, iOS Zde)

Aby Vám neunikly nejnovější informace o slavnosti, připravili pořadatelé aplikaci pro dva nejrozšířenější mobilní systémy.