Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone má podepsanou smlouvu s Imolou

Ecclestone má podepsanou smlouvu s Imolou

Může hostit VC Itálie, ale…

Majitelé okruhu Imola podepsali s Berniem Ecclestonem smlouvu na uspořádání Velké ceny Itálie 2017. Má to ale jeden háček. Smlouva bude platná pouze v případě, že se s Ecclestonem nedohodne Monza.

Zástupci Imoly byli přítomni v padoku Velké ceny Velké Británie a s Ecclestonem dohodli podmínky smlouvy. Boss F1 jim pak údajně smlouvu poslal k podpisu a oni ji už podepsanou odeslali zpět. Pokud se situace v Monze nevyřeší, Ecclestone má připraveného náhradníka a Itálie o svůj závod nepřijde. Stačí, když na smlouvu přidá svůj podpis.

"Bernie ví, že jsme připraveni," řekl prezident Formule Imola, Uberto Selvatico Este. "Poslal nám návrh, který jsme podepsali a poslali zpět. Velmi rádi uvítáme závod F1 zpátky v Imole."

Pro Ecclestona může být tento tah hlavně způsobem, jak zatlačit na italské politiky a vedení autoklubů, aby dali dohromady potřebný balík peněz a dostavili se podepsat vlastní smlouvu, která zabezpečí budoucnost závodu v Monze. Problémy údajně způsobuje plánovaná změna organizátora závodu. Letos má velkou cenu naposledy zorganizovat milánský autoklub a nová smlouva by měla být podepsána Angelem Sticchim Damianim, prezidentem italského autoklubu, který si v italském parlamentu vybavil změnu zákona, aby mohl stáhnout peníze z jiných regionů a oblastí motorizmu a podpořit závod F1 alias největší motorsportovní událost Itálie. Zástupce okruhu Imola Damianimu vyčítá, že chce podpořit pouze Monzu.

"Vše závisí na Angelu Sticchim Damianim. Myslím, že je to politický problém. My máme s Berniem dohodu a potřebujeme pouze schválení národním sportovním orgánem. Pokud tedy nebude žádná VC Itálie, bude na vině pouze pan Sticchi Damiani, který zablokoval naši dohodu."

Estense prozradil, že návrat velké ceny na Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari podporuje regionální vláda na čele s prezidentem Stefanem Bonaccinim. I díky tomu by se VC Itálie mohla do Imoly přestěhovat natrvalo, ačkoli možné je i střídání, které v Německu roky fungovalo Hockenheimringu a Nürburgringu.

Okruh je držitelem licence FIA Grade 1, takže smí uspořádat závod F1. Momentálně má probíhat rekonstrukce zázemí včetně výstavby nového lékařského centra. Na přípravu na návrat monopostů F1 by prý chtěl mít alespoň rok, čas ale definitivně vyprší až v prosinci.

Okruh v Imole už VC Itálie hostil v roce 1980, když na Monze probíhala rekonstrukce. Monza si pak VC Itálie vzala zpět, ale závod zůstal i Imole a v letech 1981 až 2006 byl v kalendáři pod jménem VC San Marina, ačkoli městský stát je od Imoly vzdálený 90 kilometrů.