Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rosberg: Momentálně nejsme nejlepší přátelé

Rosberg: Momentálně nejsme nejlepší přátelé

Společný tým, média, peníze a boj o titul všechno změní.

Uprostřed sezony dělí jezdce Mercedesu v šampionátu pouze jediný bod a už za sebou mají dvě kolize i další tvrdé manévry. Mimořádně vzrušující pro fanoušky, ale i mimořádně náročné pro jejich přátelství, které začalo ještě v motokárách. Lewis Hamilton v jednom z rozhovorů před VC Rakouska řekl, že jejich přátelství je po těžkých letech obnoveno díky tomu, že jsou oba zralejší a rozumnější než během prvního souboje o titul. Ať to byla pravda nebo ne, Nico Rosberg ani netají, že Hamiltona momentálně mezi své nejlepší přátele nepočítá.

"Porazit Lewise… V tomto ohledu je jedním z nejlepších soupeřů. Je jedním z těch, které když porazíte, cítíte ohromné ​​zadostiučinění, protože je mistrem světa," prozradil německý závodník. "Velmi ho respektuji, ale ano, teď nejsme nejlepší přátelé. Jsme v náročné situaci. Oba jsme velmi soutěží, proto je to tak těžké. Rivalita je extrémní.

Dělo se to i předtím. Kdo sní víc pizzy? Kdo bude první od výtahu k hotelovém pokoji? Mohlo by to být stejné, ale okolí na nás vytváří obrovský tlak. Tým, média, peníze… Proto je to teď těžké. Jeho úspěchy si zaslouží uznání. Dokázal úžasné věci a porážel mě. Je na mně, abych vrátil úder. Beru to jako úžasnou výzvu."

Rosbergův náskok ve vedení šampionátu se scvrkl kvůli dvěma Hamiltonovým vítězstvím ve dvou posledních závodech, zatímco Rosberg nezískal ani body za druhé místo. V Rakousku o něj přišel kvůli poškození vozu, které si odnesl ze souboje s týmovým kolegou v posledním kole závodu, v Británii doplatil na poruchu převodovky a trest za nepovolenou radiokomunikaci s týmem. Hamiltonově sérii ale hodlá udělat konec.

"Kdybych myslel hlavně na body a šampionát, musel bych být ohromné zklamaný, protože jsem vedl o 40 a něco bodů a nyní je to jeden bod. Ale soustřeďuji se na jiné věci. Velkou roli hraje to, kdo je právě na koni. To je na našem souboji vidět již od roku 2014. Vždy se to mění ve vlnách. Bude to těžké, ale je načase tuto vlnu ukončit. Je těžké mít závod jako ten v Silverstone. S druhým místem bych se mohl smířit, ale ztratit body a být třetí? To je opravdu těžké."

Příští rok se mění technické předpisy, týmy F1 navrhují zcela nové vozy a vůbec není jisté, že Mercedes dá Rosbergovi i příští rok vůz, ve kterém bude moci bojovat o titul. Němec je odhodlaný podávat až do konce sezony své nejlepší výkony.

"Je těžké držet se správné linie. Mám povinnost vůči týmu a pro něj je důležité vyhrát Pohár konstruktérů. Ale kde je ta hranice pro mé ego a to, co chci já? Není to jednoduché. Mým snem je získat titul mistra světa a budu o něj bojovat. Dám do toho všechno."

Rosberga čeká náročný úkol, na Hungaroringu ještě nevyhrál, zatímco Hamilton se může pátým vítězstvím stát historicky nejúspěšnějším jezdcem VC Maďarska.