Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jezdci se připravují na pořádnou makačku

Jezdci se připravují na pořádnou makačku

Hungaroringu vymysleli přezdívky.

Tento týden se pojede Velká cena Maďarska na okruhu Hungaroring a jezdci se připravují na velkou fyzickou výzvu. Kromě hlavní rovinky tam není téměř žádný prostor na alespoň kratší odpočinek mezi zatáčkami. Zatímco například Red Bull Ring je dlouhý 4.326 km a má 8 zatáček, Maďaři jich na 4.381 km vměstnali až 14.

"Hungaroring je asi nejintenzivnější trať," řekl Valtteri Bottas. "Je mnohem užší než většina jiných okruhů, má mnoho pomalých zatáček a je velmi technická. Rozhodně nepatří k nejlehčím. Navíc se jezdí v létě a obvykle je tam velké horko. Závod má přezdívku "Velká cena Finska", protože tam chodí desetitisíce Finů. Vždy rád vidím finskou vlajku a cítím podporu fanoušků."

Hungaroringu se kvůli jeho specifikům říká také přerostlá motokárová trať a zvyká si i na přezdívku "Okruh Mickey Mouse". Sebastian Vettel zná ještě jednu.

"V souvislosti s Budapeští se mi vynořují sladké vzpomínky na sezonu 2015. Po fantastickém startu jsme vyhráli," připomněl jezdec Ferrari. "Je to poměrně krátký okruh a často se mu říká "Monako závodních okruhů", jen mu chybí stěny kolem trati. Ale má hodně zatáček. Je tam pouze jedna dlouhá rovinka a za ní následuje hodně zatáček a jezdec má jen velmi málo času na odpočinek. Je to fyzicky náročný závod, čemuž ještě přispívá horké počasí a hrbolatá trať, ale všichni se tam rádi vracíme."

Hrbolatý povrch trati by už měl být minulostí. Hungaroring má s Formulí 1 smlouvu do roku 2026 a jednou z podmínek dohody byla postupná renovace okruhu. Letos byl položen nový asfaltový koberec a změnily se i některé obrubníky. Letní středoevropské horko možná jezdci F1 zažijí pouze v pátek, na sobotu a neděli jsou předpovídány dešťové přeháňky.