Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton: Závod jako každý jiný

Hamilton: Závod jako každý jiný

Dnes může přijít o titul úřadujícího šampiona.

Už dva roky hovoříme o Lewisovi Hamiltonovi jako o úřadujícím šampionovi. V roce 2014 šel do posledního závodu sezóny s velkým bodovým náskokem a zisk svého prvního mistrovského titulu v barvách Mercedesu oslavil uprostřed stupňů vítězů. V roce 2015 titul obhájil už tři závody před koncem sezóny. Hlavně kvůli několika technickým problémům, pokaženým startům a stabilním výkonům Nica Rosberga se ale letos ocitl v defenzivě. Ani dvě vítězství v posledních dvou závodech sezóny nemusí stačit k udržení koruny. Má na dnes nějaký speciální plán?

"Ne, nic se nemění. Bude to závod, jako každý jiný. Stejný jako závod před dvěma týdny. Vím o důležitosti tohoto závodu? Samozřejmě, že vím! Už jezdím dost dlouho, rozumím tomu. Ale mohu udělat jen to, co bude v mých silách. Není co měnit. Musím se soustředit na to, abych dosáhl své maximum, nemohu ovlivnit věci kolem. Příprava na závod bude stejná."

O titulu se může rozhodnout na jednom ze dvou okruhů letošního kalendáře, na kterých Hamilton ještě nevyhrál.

"Tak to vypadá, že zítra budu muset udělat všechno správně! S vozem si tento víkend výborně rozumím, je skvěle vyvážený, takže by to tentokrát mohlo vyjít."

Hamilton už o titul bojoval vícekrát i jako jezdec McLarenu. Je tento boj v něčem výjimečný?

Jsem více v pohodě. Možná je to věkem a zkušenostmi! (smích) Prostě se těším na závod nezávisle na tom, jaké budou podmínky a na naší situaci. Pomáhá mi vědomí, že mám kolem sebe nejlepší tým, který mi pomůže překonat všechny překážky. Dokonce bych mohl říci, že mám k tomuto boji odlišný přístup. Jsem v mnohem lepší duševní pohodě."

Kromě Rosberga bude mít na trati opět i 20 dalších soupeřů a chyba některého z nich by ho mohla vyřadit ze závodu. Dělá mu to starosti?

Ne. Jsem si jistý, že všichni budou profesionální. To je vše, co k tomu mohu říci."

Vývoj závodu může ovlivnit déšť. Dal by Hamilton přednost mokrému nebo suchému závodu?

Ani nevím. Zezadu je větší šance vyhrát mokrý závod, protože se otevírají příležitosti. Já budu startovat z pole position a pokud si udržím první místo, budu mít na trati čistý výhled, což by bylo fajn. Obecně rád jezdím na mokré trati, přestože je to vždycky trochu loterie, ale stejně rád jezdím, když je sucho. Jsem připravený na všechno."

Hamilton nesmí Rosbergovi dovolit vyhrát. Sám by potřeboval body za vítězství, ale matematickou šanci na titul si může udržet i dojezdem za Rosbergem, pokud vyhraje někdo jiný…

"Mohu kontrolovat pouze svůj vlastní závod. Nic jiného nezměním. Občas když se snažíte být super chytrý, všechno pokazíte. Nic takového nemám v plánu. Chci vyhrát tak, že budu nejlepší, ne díky taktice."