Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton přišel o první místo na startu

Hamilton přišel o první místo na startu

Sprint začne z posledního místa.

Mistrovské ambice Lewise Hamiltona dostaly další ránu. Komisaři VC São Paula se usnesli, že jeho vůz v kvalifikaci nevyhovoval technickým pravidlům a musí tedy přijít o svůj výsledek. Britský jezdec se tedy dnes na startovním roštu nepostaví na první, nýbrž na poslední místo. Za dnešní sprint se rozdá pár bodů a jeho výsledek také určí pořadí na startu zítřejší velké ceny, kde ale Hamilton ještě přijde o pět pozic jako trest za výměnu motoru za nový.

Rozhodnutí bylo nejspíš hodně přímočaré, protože dva pláty Hamiltonova zadního křídla měly s otevřeným DRS a při stanovené zátěži vzájemnou vzdálenost větší než pravidly stanovených 85 milimetrů. Mercedes se od včerejška soustředil na to, aby komisařům dokázal, že zadní křídlo nebylo takto navrženo a nebylo ani úmyslně upraveno. V rozhodnutí komisařů se píše, že v těchto otázkách neexistuje žádná pochybnost a že pravděpodobně selhal lidský faktor nebo nějaká malá nedůležitá součástka. To však nic nemění na faktu, že vůz během kvalifikace nebyl v souladu s pravidly, což se toleruje pouze pokud k poškození evidentně dojde na trati.

Rozhodnutí padlo také ve věci porušení pravidel parc fermé Maxem Verstappenem, který na vlastní pěst zkoušel tuhost zadního křídla Mercedesu. Verstappen obdržel pouze finanční trest 50 tisíc eur. Verstappen zřejmě srovnával klapku DRS Mercedesu se svou vlastní, která opět neposlouchala a silně vibrovala, ale technickou kontrolou jeho vůz přešel.

Hamilton se bude prodírat polem pomalejších vozů a poté stejně klesne o pět míst zpět. Foto: Mercedes

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Mercedes