Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton opět přepisoval historické tabulky

Hamilton opět přepisoval historické tabulky

Zajímavosti z Velké ceny Brazílie.

Oficiální web F1 si po VC Brazílie opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Vítězem 44. VC Brazílie zařazené do MS F1 byl jezdec ve voze s číslem 44, Lewis Hamilton. Byl to jeho 10. závod na brazilské půdě a první s vítězným koncem. Interlagos je díky tomu 24. okruh, na kterém Hamilton vyhrál velkou cenu. Ještě žádnému jezdci se nepovedlo dosáhnout tak vysoké číslo. Z okruhů provizorního kalendáře sezóny 2017 Hamilton nevyhrál pouze na novém městském okruhu v Baku. Zároveň to bylo Hamiltonovo 52. vítězství v F1, čímž se posunul nad Alaina Prosta. Pouze Michael Schumacher má na kontě více vítězství, až 91.

Hamilton vyhrál třetí závod v řadě. Letos jich má na kontě devět a přesně tolik má i Nico Rosberg, který ale nasbíral o 12 bodů více. Rosberg byl opět druhý, takže Mercedes získal třetí double v řadě. Pokud bude na stupních vítězů i v Abú Zabí, má jistý titul mistra světa.

Závod byl nejdelší VC Brazílie v historii, trval 3 hodiny, 1 minutu a 1.335 vteřiny.

Max Verstappen po poslední výměně pneumatik získal 11 pozic během 17 kol. Ze čtrnáctého místa se dostal na třetí, což bylo jeho sedmé pódiové umístění. Verstappen zároveň získal cenu fanoušků pro nejlepšího jezdce dne. Cena se začala udělovat letos a mladý Holanďan jich má už osm. Na jeho konto přibyl další rekord, ve věku 19 let je nejmladším jezdcem, kterému se podařilo zajet nejrychlejší kolo závodu.

Felipe Nasr a Sauber získali první body od Velké ceny USA 2015. Dva body posunuly Sauber v Poháru konstruktérů nad Manor. V této sezoně už bodoval každý tým, co se stalo naposledy v roce 2009, kdy bylo Toro Rosso poslední i přes zisk osmi bodů.
 
Force India si z Brazílie odvezla 18 bodů a Williams ani jeden, co indický tým výrazně přiblížilo k ubránění čtvrtého místa Poháru konstruktérů až do konce sezóny. Red Bull si už definitivně zajistil druhé místo, třetí Ferrari na něj ztrácí 71 bodů.

McLarenu nevyšel plán na útok na čtvrté (nebo páté) místo mezi konstruktéry, přesto se může těšit z poměrně dobré konkurenceschopnosti. Fernando Alonso bodoval ve čtyřech z posledních šesti závodů a celkově už na bodech dojel osmkrát, Jenson Button sedmkrát. McLaren je druhým nejstarším týmem v F1 a VC Brazílie 2016 byla jeho 800. závodem. Více má pouze Ferrari.

Ferrari začalo sezónu pěti pódiovými umístěními, ale nyní nemělo jezdce na stupních vítězů již 6 závodů v řadě. Pro Kimiho Räikkönena to byl 250. start do velké ceny.

Felipe Massa nedokončil svůj domácí závod poprvé od roku 2002. Romain Grosjean havaroval cestou na startovní rošt a do závodu ani neodstartoval. Letos takto přišel již o druhou velkou cenu, v Singapuru mu v startu zabránily brzdy. Během sezóny vynechali závody i tři jiní jezdci - Daniil Kvjat Austrálii a Jolyon Palmer se Sebastianem Vettelem Bahrajn.

O mistru světa se již potřetí rozhodne v Abú Zabí. V roce 2010 tam mistrovský titul získal Sebastian Vettel, v roce 2014 Lewis Hamilton.