Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Bude mít F1 dva dodavatele pneumatik i v roce 2006?

Bude mít F1 dva dodavatele pneumatik i v roce 2006?

Bridgestone i Michelin pravděpodobně setrvají.

Rok 2006 by mohl přinést konec války pneumatik, kterou rozpoutali Bridgestone a Michelin. Objevily se spekulace, že by Francouzi nebo Japonci mohli formuli 1 opustit.
 
Důvodem by však nebyl nezájem o formuli 1 a neustálé posouvání technologických limitů, ale pokračující snaha o zpomalení vozů. Monoposty jsou považovány za příliš rychlé a pneumatiky na tom mají nezanedbatelný podíl. Restrikcí v oblasti pneumatik tak lze totiž poměrně snadno docílit zpomalení aut.
 
Zhruba padesát procent veškerého testování je dnes zaměřeno na vývoj pneumatik. Pokud by existoval pouze jeden dodavatel pneumatik, pak by FIA mohla určovat složení směsi, ze kterých se pneumatiky pečou. Od toho se odvíjí i přilnavost gum a logicky i rychlost. Je jasné, že by přechod na jednotnou pneumatiku výrazně omezil náklady na testování.
 
Pokud by některý z dodavatelů zvažoval odchod z formule 1 od roku 2006, pak by měl podle nařízení formule 1 informovat FIA o svém záměru nejpozději do 1.ledna předchozího roku, tedy do dnešního dne. Michelin nebo Bridgestone tak nemají času nazbyt, pokud by chtěli skutečně opustit formuli 1.
 
Lze však předpokládat, že oba soupeři setrvají v kolotoči formule 1 i příští rok…