Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren podpoří rozpočtový strop

McLaren podpoří rozpočtový strop

S Brawnem chce pomáhat menším týmům.

Nové vedení McLarenu podpoří zavedení rozpočtového stropu, pokud ho Ross Brawn navrhne jako řešení finančních problémů malých týmů i problému s příliš málo konkurenceschopnými vozy. Nový výkonný ředitel F1 si ale zatím není jistý, zda půjde touto cestou.

"O rozpočtových stropech se již mluvilo. Lidé říkali, že nefungují, ale nikdy nedostaly skutečnou šanci," řekl Ross Brawn během rozhovoru pro ESPN. "Existoval dobrovolný rozpočtový strop, respektive omezení zdrojů, které nefungovalo, protože se ho nezúčastnili všichni. Nikdy to nebude fungovat, pokud to bude pouze pro některé týmy. Rád bych si s týmy promluvil o rozpočtovém stropu, jeho kontrole a zjistil, zda by ostatní dali tomuto řešení šanci. Ale možná to nebude možné, možná bude nemožné takto sjednotit různé týmy v různých zemích s různým uvažováním. Neříkám, že musíme mít rozpočtový strop, ale měli bychom si o něm promluvit, protože by vyřešil mnohé z našich problémů . Bude třeba zvážit řadu věcí, například zda do něj započítat i platy jezdců."

Brawn si dovede dost dobře představit i boj s vysokými náklady prostřednictvím úprav technických a sportovních pravidel tak, aby se dala efektivně využít pouze určitá částka a mamutí investice nad její hranici by velkým týmům přinášely pouze malé výhody. Velké týmy jsou samozřejmě ty, které vždy byly proti rozpočtovému stropu a kvůli němu hrozily i odchodem z F1. Minimálně jeden velký tým by ale rozpočtový strop uvítal. Zak Brown, nový výkonný ředitel McLarenu, nás ujišťuje, že tento tým strop podpoří.

"Nemyslím si, že můžeme okamžitě přejít na kalendář s 25 závody," řekl Brown o plánech Liberty Media. "Všechno bude směřovat k roku 2021 (současné smlouvy týmů s FOM platí do roku 2020) a bude se mluvit také o rozpočtovém stropu, který podporuji. Podle mě si o něm budeme muset promluvit, ale McLaren podporuje koncept rozpočtového stropu a to, kolik bude závodů, zapadá do stejné diskuse. Nebude to jednoduché, ale máme nové vlastníky a teď je to jejich sport.

Už je to na stole delší dobu a opět se o tom bude mluvit, protože finance jsou momentálně nevyvážené. Neříkám, že všichni mají dostávat stejný podíl, ale v současné době je mezi prvním a posledním neskutečně obrovský rozdíl. To je důvod, proč sport přichází o týmy a jen pár týmů může vyhrát závod.
"
 
Brown si uvědomuje, že prosadit strop bude složité.

"Za jednacím stolem bude horko. Asi uhodnete, že nejbohatší týmy půjdou nejtvrději proti změnám a nejchudší budou na opačné straně barikády. Nebude to lehké, ale je to problém, který potřebujeme vyřešit, protože současná situace není zdravá pro všechny a my potřebujeme zdravou F1."