Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren zůstává s Mercedesem

McLaren zůstává s Mercedesem

Britský tým si ponechá motory německé automobilky.

McLaren podepsal novou smlouvu na motory Mercedes, které bude používat až do roku 2030.

Partnerství McLarenu s Mercedesem utvořeno v 90. letech minulého století je pro mnohé nezapomenutelné, díky charismatickému Miku Häkkinenovi, získaným titulům i nádherným vozům. S motorem Mercedes získal svůj první titul i Lewis Hamilton, dosud je to poslední titul získaný jezdcem McLarenu, nejstarší existující britské stáje ve F1. Partnerství se rozpadlo na konci roku 2009, když se Mercedesu nepodařilo získat větší vlastnický podíl v týmu a místo toho koupilo vítězný Brawn GP a McLaren se dostal do pozice prominentního zákazníka. Po třech letech s Hondou a dalších třech s Renaultem se k motorům německé automobilky vrátil v roce 2021, přičemž smlouva platila do konce roku 2025.

Rok 2026 bude prvním rokem nové, hybridnější generace pohonných jednotek a McLaren si nechal prostor a čas k vyjednání co nejlepší smlouvy pro období, kdy jej už současné vedení chce vidět opět bojovat o tituly. Vyjednával o tovární podpoře s Audi, ale nedohodli se a Audi koupilo podíl v Sauberu. Také se mluvilo o jednání s Red Bullem, který se pustil do finančně náročného vývoje vlastní pohonné jednotky, což by ale pro McLaren byla dosti riskantní volba a Red Bull beztak získal podporu Fordu. Honda se dohodla s Aston Martinem a vztahy s McLarenem nejspíše po třech letech trápení nebudou nejlepší, motory Ferrari ve vozech McLarenu jsou těžko představitelné a zpět k pohonným jednotkám Renaultu, které už deset let evidentně zaostávají za konkurencí, se McLarenu nejspíše také vůbec nechtělo.

Navzdory nezvykle široké nabídce motorů je tak prodloužení s Mercedesem vcelku logickou volbou. A jelikož Aston od Mercedesu odejde, tak zbylým zákazníkům, McLarenu a pravděpodobně Williamsu, se dostane o to více pozornosti.

Silný zákazník dokáže továrnímu týmu nastavit zrcadlo. Dokáže ho i porazit v boji o titul? Foto: McLaren

Mercedes-Benz byl brilantním a spolehlivým partnerem týmu McLaren F1 a prodloužení je důkazem důvěry našich vlastníků a celého týmu v tohoto výrobce pohonných jednotek a celkově v naše směřování vstříc nové éře s novými pravidly,“ řekl Zak Brown, ředitel týmu McLaren, před poslední velkou cenou sezony 2023.

Spolupráce se silnými zákazníky je důležitým stavebním kamenem naší strategie v motoristickém sportu,“ řekl Toto Wolff, jenž kromě místa šéfa týmu Mercedes ve F1 zastává i post motorsportovního ředitele značky Mercedes-Benz. „Díky tomu se náš tým má s kým srovnávat, urychlujeme technologický pokrok a celkově posilujeme byznys Mercedes-Benzu ve F1. Obzvláště ve druhé polovině roku 2021 nám byl McLaren silným soupeřem, což podtrhuje důležitost férových podmínek dodávání pohonných jednotek zákazníkům. A pouze tímto způsobem můžeme dosáhnout našeho společného cíle, aby o místa na stupních vítězů mohlo bojovat všech 10 týmů F1.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren